EpShark

Jak vznikla maastrichtská kritéria?

2. 2. 2014



Víme, že podle maastrichtských kritérií můžou mít krajiny maximální rozpočtový deficit 3% HDP. Jak ale ke kritériu došlo? Vytvořili ho ekonomičtí odborníci na základě modelů, nebo historické zkušenosti? Ne. Guy Abeille, seniorní úředník Francouzského ministerstva financí popsal vznik kritérií takhle:

Přišli jsme s čísli za méně než hodinu, bez jakéhokoliv teoretického podkladu. Bylo to v noci 1981. Pierre Bilger, v tom čase rozpočtový ředitel si nás zavolal. Řekl nám, že prezident Mitterrand chce, aby jsme vymysleli nějaké jednoduché pravidlo. Mělo by vypadat, jako kdyby ho vytvořili ekonomové a aby mohl být použit proti ministrům, co přicházejí do prezidentovy kanceláře a žádají o peníze.

Potřebovali jsme něco jednoduchého. Francie měla v té době 100 miliard franků deficit. To representovalo víc než 2% HDP. 1%? Tohle číslo se nám zdálo nemožné dosáhnout. 2%? Tím by, jsme se dostali pod příliš vysoký tlak. 3%? To je dobré číslo. Číslo, které bylo dobré po staletí, například nejsvětější trojice. Mitterrand chtěl pravidlo, tak jsme mu ho dali.

Takže pravidlo, kvůli kterému mnoho ministrů financí nemůže spát, bylo vymyšleno za méně než hodinu a nebylo založeno na žádné ekonomické teorii ani historické zkušenosti. Opravdu se vám ještě chce vstoupit do eurozóny?

Zdroj: www.openeuropeblog.blogspot.co.uk

Mike




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: