EpShark

71% Američanů říká, že politická korektnost blokuje diskusi. 58% se bojí vyslovit svůj názor

9. 11. 2017



Průzkum Cato 2017 – stav svobody projevu a tolerance v USA , který se ptal 2300 dospělých občanů USA, zjistil, že 71% Američanů věří, že politická korektnost blokuje důležité diskuse, které ale společnost potřebuje. Důsledky politické korektnosti mají dopad i na soukromý život - 58% Američanů se domnívá, že politické klima jim brání ve sdílení vlastních politických názorů. U příznivců demokratů 53% necítí potřebu sebe-cenzury, naopak 73% republikánů a 58% nezávislých cítí potřebu si nechat některé politické názory jenom pro sebe .

Úplné výsledky průzkumu a zprávy naleznete zde.



Graf č.1: Liberálové cítí potřebu sebe-cenzury míň

https://object.cato.org/sites/cato.org/files/wp-content/uploads/2_selfcensor_b.jpg

Z průzkumu také vyplývá, že solidní většina (59%) Američanů si myslí, že by lidé měli mít možnost vyjádřit nepopulární názory na veřejnosti, a to i ty, které jsou hluboce urážlivé vůči ostatním. Na druhou stranu 40% respondentů si myslí, že by vláda měla zabránit projevům nenávisti. Navzdory tomu se v průzkumu objevily i Američané, kteří chtějí cenzurovat, regulovat nebo trestat širokou škálu řeči a výrazů, které osobně považují za urážlivé:

  • 51% liberálů tvrdí, že je "morálně přijatelné" udeřit nacisty do tváře.

· 53% republikánů podporuje zbavování amerického občanství lidem, kteří spálili americkou vlajku.

· 51% demokratů podporuje zákon, který vyžaduje, aby Američané používali preferované zájmena při oslovování transsexuálů.

· 65% republikánů tvrdí, že by hráči NFL měli být propuštěni, pokud se odmítají postavit při hymně USA.

· 58% demokratů tvrdí, že zaměstnavatelé by měli trestat zaměstnance za útočné příspěvky na Facebooku.

· 47% republikánů upřednostňuje zákaz zakládání nových mešit.

Američané se také nemohou shodnout na tom, co je nenávistné, urážlivé nebo co je prostě jenom jiný politický názor:

· 59% liberálů tvrdí, že je to nenávistná řeč, pokud někdo tvrdí, že transsexuálové mají duševní poruchu. Pouze 17% konzervativců souhlasí.

· 39% konzervativců se domnívá, že je to nenávistná řeč, pokud někdo tvrdí, že policie je rasistická. Pouze 17% liberálů souhlasí.

· 80% liberálů tvrdí, že je nenávistné nebo urážlivé říct, že ilegální přistěhovalci by měli být deportováni. Pouze 36% konzervativců souhlasí.

· 87% liberálů tvrdí, že je nenávistné nebo urážlivé říct, že ženy by neměly bojovat ve válce, zatímco pouze 47% konzervativců souhlasí.

· 90% liberálů tvrdí, že je to nenávistné nebo urážlivé tvrzení, že homosexualita je hřích, zatímco 47% konzervativců souhlasí.

Jak ukazuje graf, liberálové jsou ve skutečnosti mnohem méně tolerantní vůči odlišnému názoru než konzervativci.



Graf č.2: Liberálové jsou méně tolerantní k nenávistné řeči

https://object.cato.org/sites/cato.org/files/wp-content/uploads/2a_definehatespeech3_b.jpg

Přestože 59% Američanů je proti zákazu veřejného nenávistného projevu, neznamená to, že si myslí, že nenávistná řeč je přijatelná. Převážná většina (79%) tvrdí, že je "morálně nepřijatelné" říkat urážející věci o rase nebo náboženských skupinách.



Graf č.3: Američané se postavili proti zákazům nenávistné řeči, ale řekli, že nenávistná řeč je morálně nepřijatelná


https://object.cato.org/sites/cato.org/files/wp-content/uploads/3_hatespeechmoralaccept_b.jpg

Černí, hispánii a bílí se neshodnou na tom o čem by měla být svoboda projevu

Černí a hispánci mají vetší pravděpodobnost, než bílí že budou souhlasit s tímhle:

· Svoboda projevu více chrání většinové názory, nikoli menšinové názory (59%, 49%, 34%).

· Podporovat někoho právo říkat rasistické věci je stejně špatné jako když má někdo sám rasistické názory (65%, 61%, 34%).

· Lidé, kteří nerespektují ostatní, si nezaslouží právo na svobodu projevu (59%, 62%, 36%).

· Nenávistná řeč je násilím (75%, 72%, 46%).

· Naše společnost může zakázat projev nenávisti a stále chránit svobodu projevu (69%, 71%, 49%).

· Lidé obvykle mají špatné úmysly, když vyjadřují urážlivé názory (70%, 75%, 52%).

Černí, hispánci a bílí Američané se však shodují, že svoboda projevu zaručuje, že pravda nakonec zvítězí (68%, 70%, 66%). Většina se shoduje také na tom, že by bylo obtížné zakázat nenávistné projevy, protože lidé nemohou souhlasit s tím, co je projevem nenávisti (59%, 77%, 87%).



Graf č.4: Černí a hispánci jsou více citliví k nenávistným a rasistickým projevům

https://object.cato.org/sites/cato.org/files/wp-content/uploads/4_statements_b.jpg

Dvě třetiny Američanů (66%) tvrdí, že stření školy a univerzity nedělají dostatek pro to, aby dnes mladé Američany naučili, jakou hodnotu má svobody projevu. Na otázku, která je důležitější, 65% říká, že vysoké a střední školy by měly vystavovat studenty "všem typům názorů, i když jsou urážlivé nebo zaujaté vůči určitým skupinám." Asi třetina (34%) říká, že vysoká škola by měla "zakázat urážlivé řeči namířené proti určitým skupinám."



Graf č.5: Dvě třetiny říkají, že střední a vysoké školy nedělají dostatek pro to, aby naučili žáky, jakou hodnotu má svoboda projevu.

https://object.cato.org/sites/cato.org/files/wp-content/uploads/5_campus2a_b.jpg

Ale Američané jsou v tomhle trochu zmatení. Navzdory své touze po rozmanitosti názorů souhlasí také slabá většina (53%), že "vysoké školy mají povinnost chránit studenty před urážlivými projevy a myšlenkami, které by mohly vytvořit obtížné učební prostředí." Tento podíl je mezi demokraty 66%. 57% republikánů nesouhlasí.

Více než tři čtvrtiny (76%) Američanů uvádí, že nedávné protesty na univerzitních kampusech a zrušení vystoupení kontroverzních řečníků jsou součástí "širšího trendu", jak se studenti vypořádávají s urážlivými myšlenkami. Zhruba čtvrtina (22%) si myslí, že tyto protesty a rušení přednášek jsou prostě jenom izolované incidenty.

Při dotazování na konkrétní názory si však asi polovina Američanů s vysokoškolským vzděláním myslí, že na vysoké škole by neměl být vpuštěn,

· Řečník, který říká, že všichni bílí lidé jsou rasističtí (51%)

· Řečník, který říká, že muslimům by neměl být dovolen vstup do USA (50%)

· Řečník, který říká, že transsexuálové mají duševní poruchu (50%)

· Řečník, který veřejně kritizuje a znevažuje policii (49%)

· Řečník, který říká, že všichni křesťané jsou zaostalí a mají vymyté mozky (49%)

· Řečník, který říká, že průměrné IQ bělochů a Asiatů je vyšší než IQ afroameričanů a hispánců (48%).

· Řečník, který říká, že policie je oprávněná pokutovat afroameričany vyššími sazbami než jiné skupiny (48%).

· Řečník, který říká, že všichni nelegální přistěhovalci by měli být deportováni (41%)

· Řečník, který říká, že muži jsou v matematice lepší než ženy (40%)

Nicméně pouze velice málo podporuje umlčení řečníků hlasitým křikem (4%) nebo vyhnáním řečníků z pódií (3%). Současní vysokoškolští a postgraduální studenti nejsou příliš odlišní. Pouze asi 7% podporuje násilné umlčení řečníků.



Graf č.6: Demokraté mají menší toleranci k odlišným názorům na univerzitní půdě

https://object.cato.org/sites/cato.org/files/wp-content/uploads/6_campus6_b.jpg

Pouze 20% současných studentů říká, že na jejich univerzitě je vyvážený mix politických názorů

Pouze 20% současných vysokoškolských a postgraduálních studentů věří, že na jejich vysoké škole nebo univerzitní fakultě je vyvážený mix politických názorů. 39% říká, že většina vysokoškolských a univerzitních profesorů je liberálních, 27% věří, že většina z nich je politicky umírněná a 12% věří, že většina z nich jsou konzervativci.

Demokratičtí a republikánští studenti vidí svoje univerzity jinak. Většina (59%) republikánských vysokoškolských studentů se domnívá, že většina členů fakulty jsou liberálové. Naproti tomu pouze 35% studentů co sympatizuje s demokraty, souhlasí, že většina profesorů je liberálních.



Graf č.7: Jaké jsou politické názory profesorů?

https://object.cato.org/sites/cato.org/files/wp-content/uploads/10_campusclimate1_b.jpg

Za jaké názory by se mělo vyhazovat z práce?

Američané mají tendenci nesouhlasit s tím, aby lidé byli vyhazováni z práce za své názory. Nicméně u demokratů je více pravděpodobné než u republikánů, že si myslí, že výkonný ředitel obchodu by měl být propuštěn, pokud věří, že transgender lidé mají duševní poruchy (44% vs 14%), že homosexualita je hřích (32% vs 10%) a že psychologické rozdíly pomáhají vysvětlit, proč existuje více mužských, než ženských inženýrů (34% vs. 14%). Naopak, u republikánů je více pravděpodobné, než u demokratů, že výkonný ředitel obchodu by měl být propuštěn, kdyby spálil americkou vlajku na víkendovém protestu (54% vs. 38%).



Graf č.8: Měl by být ředitel podniku být vyhozen za…

https://object.cato.org/sites/cato.org/files/wp-content/uploads/11_executive_b.jpg

Většina (63%) republikánů souhlasí s prezidentem Trupem, že novináři dnes jsou "nepřítelem amerického lidu". Naopak, většina Američanů (64%), stejně jako 89% demokratů a 61% nezávislých, nevidí novináře jako nepřítele.



Graf č.9: Jsou novináři nepřítelem společnosti

https://object.cato.org/sites/cato.org/files/wp-content/uploads/12_media1a_b.jpg

Tyto výsledky nejsou překvapivé vzhledem k tomu, že většina Američanů věří, že mnoho velkých zpravodajských stanic je nakloněných k liberálům, včetně The New York Times (52%), CNN (50%) a MSNBC (59%). Fox je jediná zpravodajská stanice, u které většina (56%) věří, že má konzervativní náklonnost.



Graf č.10: Američané si myslí, že většina médií má náklonnost k liberálům

https://object.cato.org/sites/cato.org/files/wp-content/uploads/13_mediabias_b.jpg

Demokraté si však myslí, že většina hlavních zpravodajských zpravodajství je vyvážených, včetně The New York Times (55%), CNN (55%) a CBS (72%). Množství (44%) také věří, že Wall Street Journal je vyvážený. Dvě výjimky spočívají v tom, že zhruba polovina (47%) věří, že MSNBC má liberální náklonnost a silná většina (71%) říká, že Fox je nakloněná ke konzervativcům.

Republikáni na druhé straně vidí věci jinak. Drtivá většina věří v nadržování liberálům - The New York Times (80%), CNN (81%), CBS (73%) a MSNBC (80%). Množství také cítí, že Wall Street Journal (48%) má liberální zaujatost. Jedinou výjimkou je, že míň jak (44%) věří, že Fox News má konzervativní náklonnost, zatímco 41% věří, že poskytuje nestranné zprávy.

Navzdory vnímání předpojatosti, pouze 29% veřejnosti chce, aby vláda nějakým způsobem regulovala zpravodajství. Namísto toho silná většina (70%) tvrdí, že vláda by neměla mít pravomoc zasahovat do zpravodajství.

Téměř dvě třetiny (61%) voličů Hillary Clintonové souhlasí s tím, že je "těžké" být přáteli s voliči Donalda Trumpa. Nicméně pouze 34% voličů Trumpa má stejný názor na voliče Clintonové. Místo toho téměř dvě třetiny (64%) voličů Trumpa si nemyslí, že by bylo obtížné přátelit se s voliči Clintonové.



Graf č.11: Voliči Clintonové se nemohou přátelit s voliči Trumpa

https://object.cato.org/sites/cato.org/files/wp-content/uploads/16_bubble_b.jpg



Z anglického originálu přeložil Mike

Zdroj: Cato institute




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: