EpShark

ECB možná chystá záporné úrokové sazby

13. 2. 2014



Evropská centrální banka vážně zvažuje negativní úrokové sazby. Tak řekl člen bankyCoeuré Benoit. Její guvernér Mario Draghi opakovaně říkal, že v ECB se intenzivně debatuje o záporných sazbách. Zvažují se její pozitiva a negativa. Je to rozumná myšlenka?

Podle mě rozhodně ne. Cílem záporných úrokových sazeb je donutit banky půjčovat lidem a podnikům a tak rozhýbat ekonomiku. Pokud budou mít banky peníze uloženy u ECB, při negativních sazbách každý rok nějaké ztratí. Proč banky nejsou ochotny půjčovat? Vidím tři hlavní důvody:

1. Banky nemají bonitní důvěryhodné zákazníky, kterým by mohli půjčovat

2. Důvěryhodní zákazníci si nechtějí půjčovat další peníze

3. Banky mají nedostatek kapitálu, aby mohli začít masivně půjčovat

Nutit podkapitalizované banky k dalším úvěrům směrujícím často k nedůvěryhodným zákazníkům je šílené. Výsledek je jasný. Banky utrpí další ztráty, budou muset být zachráněny daňovým poplatníkem a pak budou ochotny půjčovat ještě míň.

Každopádně, i kdyby ECB zavedla záporné sazby, například -0,25%, pravděpodobně to banky k dalšímu úvěrování nedonutí. Už teď jsou úroky za vklady u ECB mnohem nižší než inflace a banky přesto nepůjčují. Pokud by klesly z 0 až 0,25% na -0,25% nic se asi nezmění. Banky by teoreticky mohli kompenzovat tyto ztráty zvýšením poplatků, z čeho budou mít klienti určitě radost.

Takže si to shrňme. Pokud ECB zavede sazby a uspěje se svým cílem – donutit banky půjčovat, dopadne to katastrofálně. Po krátkodobém boomu se můžeme těšit na další bankovní krizi, recesi a bailouty. Pokud neuspěje, co je pravděpodobnější, tak se toho moc nestane. Máme tedy před sebou politiku, která může mít v nejlepším možném případě nulový dopad na ekonomiku.

Mike




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: