EpShark

Kolaps trhu nemovitostí v Austrálii se blíží

3. 12. 2017



BusinessWeek uvádí, že hodnota domů v Austrálii se zvýšila na 7,3 bilionu dolarů (5,6 bilionů dolarů) - nebo více než čtyřnásobek hrubého domácího produktu.

Ani trhy USA a Velké Británie nedosáhly takových výšin na svých vrcholech před deseti lety, než se ceny domů začali propadat a stáhly s nimi i své ekonomiky.

"Riziko spočívá v tom, že australské hospodářství zůstane extrémně zranitelné a menší šok by mohl být mnohem významnější," uvedl Daniel Blake, ekonom v Morgan Stanley v Sydney.

Za jak dlouho?

ABC News Austrálie hlásí, že trh nemovitostí v Sydney se ochlazuje jak "tok čínského kapitálu klesá" .



Rychlé ochlazení cen nemovitostí v Sydney a náhlý odchod čínských investorů z trhu s nemovitostmi mohou vést centrální banku ke snížení úrokových sazeb podle investiční banky Credit Suisse.

"Během posledních několika měsíců se trh s bydlením v Sydney nejenom ochladil, ale pravděpodobně zamrzl," napsal Credit Suisse.

"Během uplynulého roku výrazně poklesly toky čínského kapitálu, což částečně odráželo dopad přísnějších kapitálových kontrol.

"Tenhle podzim je predzvěstí slabé poptávky po bydlení NSW v příštím roce."

Graf: Cena všech nemovitostí, jako násobek celé ekonomiky

Jak vidíme z grafu, Austrálii dříve nebo později zasáhne podobná krize, jakou zažili USA, Irsko nebo Španělsko po kolapsu realitní bubliny.

Mike

Zdroj: Mish Shedlock




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: