EpShark

Turecko odmítá "umírněný islám"

8. 12. 2017



Uzay Bulut
30. listopadu 2017

https://www.gatestoneinstitute.org/11436/turkey-rejects-moderate-islam

  • "Tyto přívlastky umírněného islámu jsou velmi ošklivé, neúctyhodné a urážlivé vůči našemu náboženství, neexistuje žádný umírněný nebo neumírněný islám, islám je islám a tak to je." - turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
  • V souladu s tvrzeními Erdogana, tureckou vládou financované ředitelství pro náboženské záležitosti (Diyanet) vydalo v červenci podrobnou 140 stránkovou zprávu, která uvádí, že islám je"nadřazený" judaismu a křesťanství a že "dialog mezi vírami je nepřijatelný".
  • "Slovo káfir je nejhorší slovo v lidském jazyce, je mnohem horší než n-slovo, protože n-slovo je osobní názor, zatímco káfir je Alláhův dekret." - Dr. Bill Warner, ředitel Centra pro studium politického islámu (CSPI).

Na konferenci o podnikání žen, která se konala v Ankaře 9. listopadu a pod záštitou Organizace islámské spolupráce (OIC), turecký prezident Recep Tayyip Erdoan odmítl koncept "umírněného islámu" . Odkazoval se na slib Saudského korunního prince Mohammeda bin Salmana - během konference Future Investment Initiative v Rijádu dne 25. října -, aby se jeho země stala baštou "umírněného islámu", řekl Erdogan: "Islám nemůže být ani umírněný ani neumírněný. Islám je jen jeden." Také řekl, že "tento pojem vznikl na Západě", který "opravdu chce oslabit islám".

Erdogan důsledně sdělil své názory na termín "umírněný islám", který se často používá na Západě, při popisování jeho strany spravedlnosti a rozvoje (AKP). Již v roce 2007 řekl : "Tyto přívlastky umírněného islámu jsou velmi ošklivé, neúctyhodné a urážlivé vůči našemu náboženství, neexistuje žádný umírněný nebo neumírněný islám, islám je islám a tak to je."

V souladu s tvrzeními Erdogana, tureckou vládou financované ředitelství pro náboženské záležitosti (Diyanet) vydalo v červenci podrobnou 140 stránkovou zprávu , která uvádí, že islám je "nadřazený" judaismu a křesťanství a že "dialog mezi vírami je nepřijatelný".

Zpráva se zaměřuje na učení a cíle amerického islámského duchovního Fethullaha Gülena, kterého turecká vláda obviňuje z pokusu o převrat v červenci 2016. Ve třetí kapitole autoři zprávy obvinili Gülena, že se snaží "spojit nebo zrovnoprávnit islám s křesťanstvím" pod rouškou dialogu. Říká například toto:

"Gülenovo tvrzení, že někdo, kdo věří v nejsvětější trojici křesťanství, by neměl být okamžitě prohlášen nevěřícím, není v žádném případě v souladu s islámskou Tawhidskou vírou (jednotou Alláha). Je zřejmé, že takové tvrzení, které je součástí jeho dialogu mezi vírami, není nic jiného než pokus o očistění nejsvětější trojice křesťanství a snahu legitimizovat trojici v očích muslimů."

"Když přijde na to, aby dokázal tuto zvrácenou myšlenku, tak ani neustupuje ve svém zkreslování významu daného verše Koránu. Všichni islámští učenci pochopí, že verš, který říká: "Nevěřící jsou ti, kdo říkají, že Alláh je třetí ze tří, "(Mâide 5/73) znamená, že ti, kteří věří ve trojici, jsou káfiři [nevěřící]."

"Gülenovy výroky, které se pokoušejí očistit křesťany, jsou v opozici vůči Tawhidu a jsou nepřijatelné, protože podle islámu, když Alláh vytvořil islám jako poslední náboženství, křesťanství ztratilo svou platnost."

Zpráva uzavírá:

"Islám je poslední božské náboženství zaslané celému lidstvu. Všechna bývalá náboženství ztratila svou platnost, když prorok Mohamed, poslední perla posloupnosti proroků, byl vyslán jako prorok a Korán byl představen jako poslední božská kniha. Proto je podle islámu nepřijatelné hodnotit islám na stejné úrovni jako judaismus a křesťanství a zapojit se do "mezi-náboženského dialogu" tím, že se říká, že bývalá náboženství jsou i nadále "pravými náboženstvími". Položit islám, poslední a jediné pravé náboženství, vedle jiných náboženství není v souladu s islámskou jedinečností a nadřazeností v očích Alláha."

Jinými slovy, zatímco mnoho západních vlád a křesťanských vůdců považuje Turecko za "umírněného" spojence a zahrnuje islám v jejich vzájemných mezi-náboženských aktivitách, lidé, co se sešli v Ankarě hrdě prohlásily, že považovat křesťany a všechny ostatní ne-muslimy za káfiry je v souladu s islámskou doktrínou.

Abychom pochopili hloubku tohoto rozdílu, musíme pochopit slovo káfir a jeho význam pro muslimy. Dr. Bill Warner, ředitel Centra pro studium politického islámu (CSPI), vysvětluje :

"Obvyklý překlad tohoto arabského slova je nevěřící, ale nevěřící je jen velmi malá část jeho významu." Korán definuje slovo "káfir" a říká, že ty nejhorší věci se káfirům mohou stát. Říká, že Káfiři jsou nenáviděni a jsou satanovými přáteli. Káfir může být oloupen, zabit, mučen, znásilněn, posmíván, proklet, odsouzen a Korán nemá jediného dobrého slova o káfirech…"

"Za posledních 1400 let zemřelo v důsledku politické doktríny islámu 270 milionů káfirů, což je největší jediný zdroj utrpení v dějinách světa. "

"Slovo káfir je nejhorším slovem v lidském jazyce, je mnohem horší než n-slovo, protože n-slovo je osobní názor, zatímco káfir je Alláhovym dekretem. Téměř dvě třetiny Koránu jsou věnovány káfirům, islám je fixován na káfiry a když si umírněný muslim myslí, že jste káfír, jak umírněné to je? "

Je ironické, že Warnerovo hodnocení nedostatku "umírněného" islámu je bližší k Erdoganovi, než ke korunnímu princi Saudské monarchie. Zda islám může být reformován a stát se umírněným, nebo zda mohou být islámské společnosti sekularizovány, je diskutabilní.

Podle islámského učení Korán je doslovný projev vševědoucího Alláha. Anděl Gabriel, který sestupuje k Mohamedovi s verši koránu, představuje velkou část islámu a nedovoluje, aby se části písma změnily nebo ignorovaly. Korán tvrdí, že je to konečné, dokonalé a věčné poselství Alláha k světu a že to tak bylo vždy a vždy zůstane nezměněno. Ale muslimové jako jednotlivci mohou a měli by být povzbuzováni, aby změnili své myšlení k lepšímu.

Dokonce, i když není možné plně dosáhnout těchto cílů, stále to stojí za to úsilí, pokud alespoň někteří pronásledovaní káfiři v muslimském světě mohou být chráněni před netolerancí, útlakem a krveprolitím.

Jsou to ale političtí a náboženští vůdci muslimských komunit, kteří musí takové úsilí vést. Právě oni by měli zavádět reformy a podporovat svobodu a lidská práva pro všechny.

Bohužel, i když prezident zdánlivě "umírněné" muslimské země, jako je Turecko, odmítá pouhou zmínku o "umírněném" islámu, nezdá se, že to zabrání západním "progresivním" elitám v tom, aby ospravedlňovali násilnou muslimskou rétoriku - jak ve jménu multikulturalismu, tak ze strachu, že budou obviněni z "islamofobie". Nezáleží na tom, že islám je náboženství, které se nadřazuje nad všemi ostatními, nebo že vůdci, jako je Erdogan, prosazují ideologii podmanění a zotročování lidí různých náboženství nebo politických názorů. Není divu, že křesťanství, judaismus a jezídismus byly prakticky zničeny v Turecku, stejně jako ve zbytku muslimského světa.

Uzay Bulut, novinář, narodil se a vyrůstal jako muslim v Turecku, v současnosti sídlí ve Washingtonu DC

Z anglického originálu přeložil Mike

Pro další podobné články navštivte českou verzi Gatestone institutu




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
KOMENTÁŘ:

ferda
9. 12. 2017 17:05

Libor napsal: Super článek. Děkuji Vám za překlad.

Erdogan má pravdu: Islám je jen jeden.
Libor
8. 12. 2017 13:06
Super článek. Děkuji Vám za překlad.

Vložit komentář: