EpShark

Proč některé rozvíjející trhy čelí krachu?

26. 2. 2014



V zemích jako Turecko a Argentina přísnější měnová politika centrálních bank dala do pohybu síly, které způsobí ekonomický propad. V Turecku minulý týden centrální banka zvedla jednotýdenní repo sazbu ze 4,5 procenta na 10 procent. V Argentině sazby na tříměsíčních státních dluhopisech stoupli z 16 procent v lednu na 25,89 procenta. V Argentině došlo ke zvýšení sazeb po tom, co centrální banka omezila pumpování peněz do ekonomiky. V Turecku k tomu došlo po tom, co centrální banka zvýšila úrokové sazby.

Obrázek 1:Vývoj týdenních repo sazeb v Turecku

Obrázek 2: Úroky na tříměsíčních státních dluhopisech v Argentině

Co donutilo tyhle centrální banky zpřísnit měnovou politiku? Hlavním důvodem byl prudký pokles směnných kurzů jejich měn vůči americkému dolaru. Turecká lira poklesla na 2,39 liry za dolar z 1,76 liry za dolar v lednu minulého roku – téměř 36 procentní propad. V Argentině je cena jednoho dolaru dnes 8 peso, v lednu minulého roku byla 5 peso – nárůst o 60 procent. Na černém trhu je cena jednoho dolaru 12,5 pesa.

Vývoj kurzu Turecké liry a Argentinského pesa vůči dolaru

Katalyzátorem poklesu měny byl silný nárůst měnové zásoby v obou krajinách, způsobený uvolněnou měnovou politikou centrálních bank. V Turecku byl růst měnové zásoby 30 procent za poslední rok, v Argentině byl růst dokonce 40 procent. Vývoj směnných kurzů je dán relativním nárůstem měnových zásob. To znamená, že množství peněz v oběhu v Turecku a Argentině rostlo rychleji než v USA, a tak budou měny obou zemí oslabovat proti dolaru.

Meziroční růst měnové zásoby v Turecku a Argentině

V Turecky a Argentině byl silný růst měnové zásoby, spojen se silným růstem reálního HDP. V Turecku byl růst v prvním kvartálu 2010 12,6 procent, zatímco v Argentině byl růst v druhém kvartálu 2010 11,8 procenta. Vzhledem k tomu, že HDP odráží taky změny v růstu měnové zásoby, myslíme si, že během hospodářské expanze vznikly v ekonomice bubliny a chybné investice. Silnější růst HDP způsobil větší vznik bublin. Přísnější měnová politika omezí růst měnové zásoby, bubliny prasknou a chybné investice budou odhaleny. Tenhle proces odstartuje hospodářský propad. Myslíme si, že tohle scenário postihne všechny krajiny, které zažívali silný růst HDP živený pumpováním peněz ekonomiky.

Frank Shostak

Z anglického originálu přeložil Mike

Text vyšel na webu mises.org




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: