EpShark

Můžeme věřit vládním statistikám o inflaci?

2. 3. 2014



Většina lidí se myslí, že inflace se měří následujícím způsobem: vezme se cena koše zboží v minulém roce (koš zahrnuje potraviny, elektroniku, oblečení, energie, nájmy, služby…) a porovná se s cenou stejného koše v tomhle roce. Výsledek procentuálního rozdílu mezi cenami obou košů bude představovat meziroční inflaci/deflaci. Kdysi se takhle inflace opravdu počítala.

Například v USA se tímhle způsobem počítala inflace do roku 1996. V tomhle roce byla na doporučení Boskinovy komise změněna metodika. Komise došla k závěru, že původní metodika měření inflace ji nadhodnocovala o 1,3 procenta. Implementovali některé změny, které měli toto údajné nadhodnocení eliminovat. Inflace se začala dodatečně upravovat o tři charakteristiky – substituce, geometrické vážení a hédonizmus. Změny v metodice měření inflace uskutečnila na přelomu milénia taky Evropská unie, i když asi ne v takovém rozsahu jako USA. Popis změn metodiky by byl na celý článek, podívejme se na její výsledky. Je měření inflace přesnější, nebo ne?

K tomu, abychom to zjistili, je potřeba porovnat oficiální vládami měřenou inflaci s nějakou alternativní metodikou. Jako nejlepší se jeví růst ceny hamburgeru Big Mac v jednotlivých státech. Do ceny Big Macu je totiž započítána nejen cena rozličných druhů potravin potřebných k výrobě hamburgeru ale i energie, nájemné, technické zařízení, pracovní síla atd. Vybral jsem si 6 států – USA, Německo, Francie, Velká Británie, Česko a Čína a podíval jsem se na průměrnou státem měřenou inflaci za roky 2000-2013 a porovnal jsem ji s průměrným ročním nárůstem ceny Big Macu za stejné období. Výsledky jsou znázorněny v následujícím grafu.

Jak vidíme, největším manipulátorem jsou USA a hned za nimi Čína. Inflace v Evropě se přibližně shoduje s nárůstem ceny hamburgeru a v České republice a Velké Británii byl nárůst ceny Big Macu dokonce nižší než oficiální inflace. V USA stál v roce 2000 hamburger v průměru 2,51 dolaru. Při průměrné oficiální roční inflaci 2,43 % by měl stát na začátku roku 2014 3,46 dolaru, ale on stojí až 4,62 dolaru, co indikuje inflaci 4,77 %.

K téměř stejnému závěru došly i výpočty časopisu Forbes.

big-mac-cpi1 (1)

Zdroj: www.forbes.com

Naopak v České republice si odvádí statistický úřad svou práci zatím překvapivě dobře. V roce 2000 stál Big Mac 54 korun. Podle oficiální inflace by mě stát v roce 2014 77 korun, ale on stojí pouze 70.

Tyhle údaje by nás neměli překvapovat. Oficiální inflace byla v USA a ČR mezi roky 2000 až 2013 téměř stejná - 2,43% oproti 2,56%. Přitom v roce 2000 stál dolar necelých 36 korun, dnes pouze necelých 20 korun. Koruna poslinila za toto období oproti dolaru o 80%! Jak může být tedy růst cen v obou zemích stejný? Inflace je velice důležitá při měření HDP. Od nominálního růstu HDP se odečte růst cen a máme reálný růst produktu, který krajiny oficiálně zveřejňují. Graf níže ukazuje průměrný roční růst HDP krajin za roky 2000, až 2013 podle oficiální inflace a podle alternativní metodiky.

Závěr

Ukázalo se, že nová metodika měření inflace v USA ji podhodnocuje o víc jak 2 procenta. Naopak měření inflace v Evropě se zatím zdá být poměrně přesné a odchylka mezi oficiální inflací a Big Mac inflací není ani v jedné ze čtyř zkoumaných zemí větší než 1 procento. Podle mě je ale jenom otázkou času než začne Evropa manipulovat inflaci stejně jako USA. Prozatím, pokud budeme například porovnávat růst HDP USA a České republiky odečteme si z toho Amerického 2 procenta a dostaneme správnou hodnotu pro srovnání.

Mike

Zdroje dat:

http://www.usinflationcalculator.com

http://www.czso.cz/

http://www.inflation.eu

http://data.worldbank.org/

http://www.forbes.com

http://bigmacindex.org/




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: