EpShark

"Euroze": Bude tu za třicet let muslimská většina?

7. 1. 2018



napsal Giulio Meotti
20. prosince 2017

Překlad původního textu: "Eurosion": Muslim Majority in Thirty Years?
Překlad: Jan Kuta

  • I kdyby všech 28 členských států EU, plus Norsko a Švýcarsko, uzavřelo své hranice pro migranty, bude muslimská populace stejně exponenciálně růst... Dnes je to nárůst o 6 miliónů za 7 let. A co bude zítra?
  • Co se stane s velkými evropskými městy, kde nyní sídlí muslimské komunity? Budou mít Londýn, Marseille, Stockholm, Amsterdam, Antverpy a Birmingham muslimskou většinu?
  • Pokud se naplní "střední" a "vysoké" scénáře podle předpovědi Pew Research Center, jak si bude Evropa schopna zachovat své nejcennější dary – svobodu slova, oddělení církve od státu, svobodu vyznání, právní stát a rovnoprávnost mužů a žen?

Jeden z nejdiskutovanějších sporů o muslimech v Evropě je ten o " Eurabii": spor o to, že díky vysoké porodnosti a imigraci budou muslimové během pár dekád na kontinentu ve většině. Po léta byl tento názor většinou médií a analytiků zavrhován jako panikářský a rasistický. " Boření mýtu o Eurabii ", zněl opovržlivý titulek na obálce časopisu Newsweek.

Málokdo měl odvahu bít na poplach. Před více než deseti lety varoval skvělý arabista, Bernad Lewis , že se Evropa stane do konce století muslimskou a že se " rozpustí do arabského Západu, do Maghrebu". Zesnulý vědec Fouad Ajami také upozorňoval na to, že " v Evropě, díky demografii, probíhá válka mezi řádem a jeho nepřáteli "; a italská spisovatelka Oriana Fallaci předpovídala kontinent, na kterém jsou " minarety místo kostelních věží a burky místo minisukní". Mark Steyn vysvětloval, že se "slabým Západem" a " poloislámskou Evropou" bude " budoucnost patřit Islámu "

O deset let později, od chvíle kdy Evropa otevřela hranice masivní imigrantské vlně ze Severní Afriky, začínají však demografové přehodnocovat své závěry.

Nové předpovědi od Pew Research Center z Washingtonu by měl mít na stole každý evropský úředník a politik. Píše se v nich, že pokud se imigrace bude držet na současné úrovni, pak se počet muslimské populace v Evropě během třiceti let ztrojnásobí. Pokud bude vysoká imigrace pokračovat, pak v Německu vzroste podíl muslimů na populaci z 6,1 % v roce 2016 na 19,7 % v roce 2050. Ale i kdyby teď všech 28 členských států EU, plus Norsko a Švýcarsko, uzavřelo své hranice pro migranty, bude muslimská populace stejně exponenciálně růst. Podle údajů z Pew Research Center bylo v roce 2016 v Evropě 25,8 milionu muslimů, 4,9 % procenta celkové populace. V roce 2010 to bylo 19,5 milionu. Dnes je to nárůst o 6 miliónů za 7 let. A co bude zítra?

Výzkumní pracovníci z Pew Research Center zvažovali tři scénáře : "nulová migrace" mezi lety 2016 a 2050; " střední migrace", v tomto scénáři se příliv uprchlíků zastaví, ale lidé stále migrují z jiných důvodů; a "vysoká migrace", tento scénář předpokládá, že migrace z let 2014 až 2016 bude pokračovat ve stejné intenzitě a se stejným náboženským složením.

Podle středního scénáře, který je považován za " nejpravděpodobnější", by největší podíl nové populace mělo Švédsko, tedy 20,5 %. Britský podíl by vzrostl z 6,3 % na 16,7 %. A podobné podíly by měly i další země od Belgie (15 %) po Francii (17,4 %). Když bude vysoká migrace pokračovat až do roku 2050, pak Švédsko bude mít v populaci podíl 30,6 % muslimů, Finsko 15 %, Norsko 17 %, Belgie 18,2 % a Rakousko 19,9 %.

Tyto scénáře však nevyprávějí celý příběh. Co se stane s velkými evropskými městy, kde nyní sídlí muslimské komunity? Budou mít Londýn, Marseille, Stockholm, Amsterdam, Antverpy a Birmingham muslimskou většinu?

Francouzský demograf Jean-Claude Chesnais předpověděl v knize " Le Crépuscule de l'Occident " blahobytný, ale sterilní kontinent, na kterém populace vymírá. Podle národní statistické agentury Istat bylo v Itálii v minulém roce registrováno méně než 474 000 narození, o 12 000 méně než rok předtím. V roce 2008 bylo 577 000 narození, takže Itálie " ztratila" během deseti let 100 000 novorozenců ročně. Tento proces byl nazván " Velká Euroze " ("the great Eurosion"). Starý kontinent "slábne".

Kromě toho je ta nejplodnější demografická skupina v Evropě také nejvíce rezistentní k hodnotám sekulární liberální evropské demokracie. Považuje tyto hodnoty za morálně pokleslé a odvádějící ze správné "cesty".

Pokud se naplní "střední" a "vysoké" scénáře podle předpovědi Pew Research Center, jak si bude Evropa schopna zachovat své nejcennější dary – svobodu slova, oddělení církve od státu, svobodu vyznání, právní stát a rovnoprávnost mužů a žen?

Francouzský spisovatel Eric Zemmour napsal:

" Pokud by se zítra 20, 30 milionů francouzských muslimů rozhodlo, že zahalí své ženy a bude žít podle zákona šaría, dokázali bychom udržet pouze minimální pravidla sekularismu a to prostřednictvím diktatury. Ve své době to chápali Atatürk, Bourguiba a dokonce i Nasser ".

Uchýlí se Evropa k nedemokratickým režimům, aby si zachovala alespoň část svých svobod, nebo je ztratí všechny pod tlakem obrovských muslimských komunit? Když vezmeme v úvahu, co Evropa zažila během posledních několika let s terorismem a multikulturalismem, co se pak bude dít za 30 let?

Jean-Claude Chesnais oprávněně nazval tento posun "crépuscule", " stmívání". Žijeme v době, kdy evropská osvícenská společnost vyhladí sama sebe. Tato společnost dala vzniknout věku humanity, ve kterém nyní žijeme. Ten ale nebude trvat věčně.

Giulio Meotti, kulturní redaktor Il Foglio, je italský novinář a spisovatel.

Pro další podobné články navštivte českou verzi Gatestone institutu




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: