EpShark

Teorie ekonomických sankcí nefunguje

16. 3. 2014



Teorie ekonomických sankcí nefunguje

USA připravují ekonomické sankce proti Rusku. Ti jsou zaměřeny hlavně na obyvatele Ruska a obyvatele západních krajin co obchodují s Ruskem. Sankce poškozují obyčejné lidi z cílových krajin. Škody způsobené obyvatelům Iránu a Iráku sankcemi jsou dobře známé.Madeleine Albrightová akceptovala tvrzení, že smrt 500 000 Iráckých dětí byl důsledek amerických sankcí proti Iráku.

Teorie za sankcemi je poškodit, ožebračit a zabít tolik nevinných lidí, kolik to jen půjde, dokud se vedení krajiny nepřizpůsobí požadavkům USA. Za teorií je masová vražda, nebo situace masové mizérie, která je netolerovatelná. Tahle teorie je špatná, tím že cílí na nevinné lidi v očekávání, že jejich utrpení donutí jejich vládu k politické změně.

Rusům vládnou zločinci, stejně jako Američanům. Správnou cestou by bylo, aby si tihle zločinci vyřešili své problémy mezi sebou. Občané obou krajin jsou velice vzdáleni šarvátkám jejich vlastních lídrů. Je velice těžké, téměř nemožné dávat za vinu činy Obamy a Putina ruským a americkým voličům. Jak může jeden voličský hlas ovlivnit to co Obama a Putin dělají? Nemůže, protože moc jednotlivce nad politiky a vládou je nulová. Momentálně jsme svázáni s těmito zločinci a státy. Jsme pouze malá kolečka v systému, který je velice obtížné změnit.

Sankce jsou špatné ze stejného důvodu, proč by shození vodíkové pumy na Moskvu bylo špatné. Cílí nevinné lidi. Jsou špatné ze stejného důvodu, proč útok na TalibanV Afghánistánu byl špatný, když Bin Ládin byl vinen. Jsou špatné ze stejného důvodu, proč byl útok na Irák chybou, když pouze Saddám Husajn byl cílem. Jsou špatné ze stejného důvodu, proč bylo bombardování Libye chybou, kde pouze Kaddáfí byl cílem.

Ve všech případech sankcí vystupovala vláda USA jako žalobce, soudce, porota i vykonavatel rozsudku. Důkazy byli ve všech případech nedostatečné. Rychlá a neuvážená akce byla na programu dne, špatně promyšlená, kde důsledky nebyly dobře zváženy. Bylo nesprávně předpokládáno, že síla může všechno vyřešit. Důkazy a informace byli často lživé a uměle vymyšlené. Scenária byla smyšlená a propagandou prezentována jako fakt. Role USA ve způsobování problému byla zakrývána. Převládalo démonizování oponenta. Všechno tohle je velice špatně.

Důsledky sankcí byli též nežádoucí. Vedli k prodlouženým problémům a v některých případech i k válce, protože tresty pro cizí vlády nevedli k změně režimu. V USA bychom tomu měli perfektně rozumět. Lidé si zvolili Obamu, protože sliboval změnu. Ve všech důležitých záležitostech ale žádnou změnu nevykonal. Udělal pravý opak. Teď má mezi lidmi rekordně nízkou podporu. Navzdory tomu nijak nemění svou politiku. A tohle se děje v krajině, kde se vláda chválí, že představuje zastupitelskou demokracii. Proč bychom potom měli čekat, že lidé v státech s méně demokratickým režimem budou schopni ovlivnit svoje lídry, až se jejich strádání zvýší?

Michael S. Rozeff

Z anglického originálu přeložil Mike

Text vyšel na webu lewrockwell.com





Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: