EpShark

Pokrytectví Západu i Ruska

19. 3. 2014



Západ odmítá referendum na Krymu, kde 95,5 procent lidí souhlasí s připojením země k Rusku. Referendum o odtržení není povoleno Ukrajinskou ústavou. Proč ale potom Západ souhlasil s vytvořením nezávislého Kosova v roce 2008? Jednalo se o stejný případ.

Vysoká americká představitelka Nulandová otevřeně přiznala, že na podporu ukrajinských „demokratických“ institucí (tj. současné opozice) USA investovali 5 miliard dolarů. Vláda Viktora Janukoviče byla sice zkorumpovaná, ale ne víc než předchozí vláda JulieTymošenkové. V tomhle regionu trpí ohromnou korupcí všechny státy.

Pojdmě předpokládat, že by Rusko tajně podporovalo protesty v Mexiku proti tamní zkorumpované vládě. Podle indexu korupce na tom Mexiko není o moc lépe než Ukrajina. Protesty by vedli ke svržení demokraticky zvolené, ale zkorumpované vlády. Na její místo by se dostala proruská, Putinem podporovaná opozice.

Jak by v téhle situaci jednali Američané? Asi podobně jako Rusové teď. Američtí politici by žádali Obamu, aby v Mexiku zasáhl a obnovil demokratický režim.

Západ odmítá referendum na Krymu uznat. Proč? Bývalý Americký prezidentský kandidát Ron Paul tvrdí:

Oponenti Krymského referenda rádi poukazují na jeho ilegalitu. Ale právo na sebeurčení je ústředním bodem mezinárodního práva. Článek jedna listiny OSN tvrdí, že účelem organizace spojených národů je „vytvoření přátelských vztahů mezi národy založených na respektování principu stejných práv a práva na sebeurčení lidí“. Kritici poukazují na to, že Ruská okupace Krymu je důkaz toho, že neproběhli férové volby. Kde byli tihle lidé, když volby v Iráku okupovaném Americkou armádou byl nazýván „triumfem demokracie“.

Lidé z americké administrativy, kteří podporovali protiústavní převrat na Ukrajině, by měli soustředit víc své energie na studium americké ústavy, která nedovoluje americké vládě organizovat převraty zahraničních vlád a taky jim nedovoluje posílat miliardy dolarů jakobailout Ukrajiny a jejich věřitelů.

Jedním z důvodů proč USA a EU neuznávají referendum na Krymu, je taky to, že by se tahle móda referend mohla rozšířit i na jejich území. V EU se chtějí odtrhnout Katalánsko od Španělska a Benátky od Itálie. Jak bude krize v Evropě pokračovat, přibudou i další kandidáti. V USA se síří hlasy pro odtržení například v Texasu.

Samozřejmě Putin taky není žádný přítel slobody a práva na sebeurčení. Kdyby byl, zorganizoval by referendum v Čečensku. Místo toho povstání krvavě potlačuje.

Rozdělení států na menší jednotky by jednoznačně prospělo. Malým států se daří. Podívejme se například na Lichtenštajnsko, Monako, na kantony rozdělené Švýcarsko neboHong Kong a Singapur. Naopak sjednocení malých státních celků do velkých v 19. století (např. Německo a Itálie) vedlo ke světovým válkám ve století dvacátém.

Mike





Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: