EpShark

Inflace nevytváří ekonomický růst

9. 4. 2014



Po vrcholu na 3,9 procentech v červenci 2011, roční růst spotřebitelských cen spadl na 1,6 procenta v lednu tohoto roku. Taktéž roční růst cen nezohledňující potraviny a energie spadl z 2,3 procenta v dubnu 2012 na 1,6 procenta v lednu 2014.

Na základě viditelného poklesu růstu indexu spotřebitelských cen (CPI), hodně ekonomů došlo k závěru, že by americká centrální banka měla začít s agresivnější měnovou politikou.

Graf: meziroční růst spotřebitelských cen v USA

Někteří další ekonomové, jako například prezident Chicagského Fedu Charles Evansdokonce tvrdí, že snižující se inflace umožňuje Fedu zvýšit rychlost pumpování peněz do ekonomiky. To podle Evanse otočí negativní sestupný trend vývoje inflace a vrátí ekonomiku zpět na cestu zdravého ekonomického růstu. Evans taky tvrdí, že Fed bude ochoten nechat inflaci narůst nad cílové 2 procenta. Taky řekl, že míra nezaměstnanosti kolem 5,5 procenta a inflace kolem 2 procent indikují zdravou ekonomiku.

Ale jak je možné, že vyšší inflace udělá ekonomiku silnější? Pokud inflace mírně nad 2 procenty je dobrá pro ekonomiku, proč necílit na mnohem vyšší inflaci, neudělá to ekonomiku ještě zdravější?

Na rozdíl od Evanse, zesílení monetárního pumpování za účelem zvýšení cenové inflace pouze posilní ekonomickou mizérii umožněním vzniku nových bublin a posilněním stávajících bublin.

Zrychlí to proces diverze bohatství od reálných generátorů bohatství k rozličným neproduktivním aktivitám, čím se oslabí proces vytváření bohatství.

Názor Evanse a dalších ekonomů je, že zvýšené tisknutí peněz podpoří utrácení, co udělá ekonomiku silnější.

Tímhle způsobem myšlení zvýšení peněžního utrácení každého jednotlivce zvýší příjem toho dalšího, kterého utrácení zvýší příjem dalších, co zase zvýší příjem dalších lidí atd.

Pokud z jakéhokoli důvodu lidé omezí svoje utrácení, tak to naruší peněžní proud a podlomí ekonomiku. Na obnovení monetárního proudu je doporučeno, aby centrální banka zvýšila pumpování peněz do ekonomiky. Jak je peněžní proud obnoven, do pohybu se dává sám sebe udržující ekonomický růst. Takhle je to vnímáno.

Opět si myslíme, že pumpování peněz nemůže dát do pohybu udržitelný ekonomický růst. Může pouze dát do pohybu záměnu něčeho za nic (ekonomické zbídačení).

Tak dlouho jak množství reálného bohatství stále roste, pumpování peněz může vytvořit iluzi, která způsobí růst ekonomiky. Ale poté, co množství bohatství začne klesat, iluze že uvolněná politika Fedu může vytvořit ekonomický růst je rozptýlena.

Například pokud rozpad infrastruktury a kapitálu způsobí, že produkce pekaře za určitý čas klesne na 8 bochníků z 10, nebo produkce obuvníka klesne na 4 páry bot z 8 párů bot, žádné množství tištení peněz nemůže zvýšit produkci reálného bohatství za jednotku času (chleba, boty). Pumpování peněz nemůže nahradit nářadí a stroje.

Právě naopak držitelé nově vytištěných peněz, kteří neprodukují žádné reálné bohatství, oslabí schopnost generátorů bohatství tím, že k sobě přesměrují chleba a boty a tím ponechají méně bohatství k financování, udržování a expanzi infrastruktury a kapitálu.

Teď členové Fedu vytvářejí dojem, že pokud svou politikou postaví ekonomiku do udržitelného růstu, potom odstranění monetárního stimulu nebude mít žádné nežádoucí vedlejší efekty. Ale reálně volná měnová politika vytvoří bubliny. Existence těchto bublin je podporována tištěním peněz, které přesměrovává reálné bohatství z produktivních aktivit do bublin.

Pokud je pumpování peněz přerušeno, bubliny prasknou, protože se nemůžou udržet bez podpory pomocí uvolněné měnové politiky. Ekonomický propad tak začíná. Iluze, že FED dokáže přinést ekonomiku na cestu udržitelného růstu je rozptýlena.

Závěr

Na základě viditelného poklesu růstu indexu spotřebitelských cen (CPI), hodně ekonomů došlo k závěru, že by americká centrální banka měla začít s agresivnější měnovou politikou. Někteří další ekonomové, jako například prezident Chicagského Fedu Charles Evansdokonce tvrdí, že snižující se inflace, umožňuje Fedu zvýšit rychlost pumpování peněz do ekonomiky. Je vnímáno, že tenhle proces obrátí sestupný trend cenové inflace a přinese ekonomiku USA na cestu zdravého ekonomického růstu. Podle nás na rozdíl od Evanse, zvýšení pumpování peněz pouze zhorší ekonomickou mizérii, tím že umožní vznik nových bublin a posilní ty existující.

Frank Shostak

Z anglického originálu přeložil Mike

Text vyšel na webu mises.org




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: