EpShark

Co můžeme očekávat od Janet Yellenové?

6. 4. 2014



Žádnou změnu.

A chcete, abych napsal něco navíc? Groucho Max říkával vtip o sobě, že “Nechtěl bych patřit do klubu, který by mě připustil jako člena.” To přesně sumarizuje, proč bychom neměli očekávat nic nového od nového guvernéra americké centrální banky. Tahle administrace a kongres nikdy nepřipustí k sobě nikoho, kdo není keynesiánského ekonomického přesvědčení. Tak dlouho jak tato mentalita přetrvává v politických halách moci, naše země nedostane dalšího Paula Volckera.

To znamená, že můžeme očekávat pokračování politik, které předpokládají, že monetární expanze může nastartovat ekonomický růst. Bohužel nemůže. Monetární expanze dokáže nastartovat umělý růst, tj. oklamat podnikatele aby investovali do kapitálu a projektů, které nepřinesou žádný výnos a zisk. HDP může jít nahoru - dočasně. Zaměstnanost může jít nahoru – dočasně. Janet Yellenová a její blízcí keynesiánci věří, že Fed, přes pumpování peněz může vytvořit softvérové inženýry, doktory, zdravotní sestry a ocelárny. Jinými slovy, dokážou vytvořit reálné zdroje. To je nesmysl, ale u nich to vypadá, že tomu opravdu věří. Můžou sice tuhle víru formulovat vznešenými výrazy, ale fundamentálně to takhle vidí. Na konci bude kapitál zničen, co vyústí v ekonomický propad a národ vyplýtvá čas a zdroje, které se už nikdy nevrátí.

Graf: Vývoj základní úrokové sazby amerického Fedu

Teď, Yellenová může sice omezovat bezprecedentní program kvantitativního uvolňování, který začal pod Bernankem. Ale to neznamená, že je jiná. Nezapomínejme na to, že program byl bezprecedentní. Každý na začátku věděl, že nemůže trvat věčně. Kdokoliv, kdo předsedá Fedu, bude muset v určitém bodu program ukončit – alespoň tak doufáme. Nemáme ale žádnou záruku. Pokud úrokové sazby začnou růst, nezaměstnanost se zvýší a firmy začnou krachovat, Fed může naskočit na program uvolňování znovu, protože to je to jediné co umí – tisknout peníze. Reální otázka je zda Jenet Yellenová a její spolupracovníci akceptují recesi, která se s největší pravděpodobností objeví, jak kvantitativní uvolňování skončí. Lidé ve Fedu si myslí, že kvantitativní uvolňování (QE) je pomocná ruka, co pomůže ekonomiku nastartovat. Ale tohle je chybná analogie. QE financuje projekty, co nemůžou existovat bez jeho pomoci a tak, když QE skončí, nebo se jenom sníží jeho velikost, tyhle projekty se ukážou jako ztrátové. Nic už je neudělá ziskové. Byly stvořeny s QE a zemřou, když QE skončí. Jediná otázka je, zda Fed akceptuje nutnou recesi nebo začne opět tisknout peníze. Pokud udělá to druhé, můžeme očekávat ještě větší krach v budoucnu.

Fed sám sebe zahnal do kouta. Neexistuje žádná možnost, jakou by se země mohla vyhnout buď recesi, nebo kolapsu hodnoty dolaru. Měli bychom preferovat recesi, teda trvat na skončení monetární expanze, bez ohledu na to jak moc politikové naříkají, že už nemůžou financovat tolik vládních programů. Ve svém jádru to je politický problém. Pouze radikální změna v přístupu vlády může ukončit tohle monetární šílenství.

Patrick Barron

Z anglického originálu přeložil Mike

Text vyšel na webu mises.org





Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: