EpShark

Proč jsou evropské vlády tak vyděšené z "falešných zpráv"?

20. 2. 2018



Judith Bergman
https://www.gatestoneinstitute.org/11830/europe-governments-fake-news

  • Když švédské úřady zastupující švédskou levicovou vládu a média oznámily vznik projektu, který by zabránil šíření"falešných zpráv" aby " rozhodujícím způsobem ovlivnili" volby v roce 2018, měl by to být velice varovný signál pro obyčejné Švédy. Kdo rozhodne, co je a co není "falešná zpráva"? Nejedná se o samotnou podstatu "falešných zpráv", kdy média odmítají mluvit o masových sexuálních útocích, protože pachatelé jsou cizinci ze zemí třetího světa?
  • Mluvčí britského kabinetu řekl Sky News: "Vláda je odhodlána vypořádat se s nepravdivými informacemi a vládní komunikační služba hraje v této věci zásadní roli." Možná, že jejich "rychlá reakce proti falešným zprávám" by měla začít nejdříve se samotnou Theresou May, která falešně a proti všem věcným důkazům nadále tvrdí, že islám je náboženství míru a že ISIS není islámský.
  • Mezitím evropští občané nadále čelí nákladnému soudnímu stíhání, protože odmítají akceptovat falešné zprávy o islámu propagované lidmi, jako je Theresa May.
  • "Také jsem si myslel, že islám je jen normální náboženství, ale pak jsem četl Korán a byl jsem šokován nenávistí, která tam existuje, misogynií ... Čím víc islámu převezmeme, tím více musíme ustupovat." Islám je totalitní ideologie, což znamená diktaturu. Takže se domnívám, že náš demokratický systém je v nebezpečí ... Necítím nenávist vůči lidem, co nenávidím, je islámská ideologie. Člověk může kritizovat fašismus nebo nacismus, ale proč ne islám? " - Denny, ve Švédsku je momentálně před soudem za " podněcování k nenávisti" za to, že na facebooku nazval islám "fašistickou ideologií". Pokud bude vinen, může strávit až dva roky ve vězení.

Inovační agentura švédské vlády Vinnova financuje projekt vedený spojenými silami švédských mainstreamových médií, který podle slov Vinnové "zabraňuje šířením falešných zpráv a neopodstatněným prohlášením, které se budou šířit a budou hrát rozhodující roli ve švédských volbách v roce 2018" .Další volby, které se konají každé čtyři roky, se uskuteční 9. září 2018. Švédští mediální giganti, kteří se na projektu podíleli, se skládají ze švédské státní televize, švédského státního rozhlasu, Bonnier, Schibsted Sverige a NTM. Společně tyto mediální společnosti v podstatě vlastní švédská hlavní média ve formě novin, online zpravodajských služeb, státní a soukromé televize a rozhlasu. Švédský stát financuje technické aspekty projektu příspěvkem 1,9 milionu švédských korun (240 000 dolarů), zatímco švédská tradiční média financují zbývající náklady na projekt. Projekt boje proti "falešným zprávám" byl původně zahájen v říjnu roku 2017.

Podle Marie Rimpi, šéfredaktorky Svenska Dagbladet, jedněch z hlavních švédských novin:

"Existuje několik úspěšných příkladů redaktorů, kteří spolupracovali na zjišťování faktů v různých částech Evropy. V důsledku toho lidé v řídící skupině, kteří si vzájemně důvěřují, začali diskutovat o tom, zda můžeme udělat něco podobného ve Švédsku.

Viděli jsme, jak se falešné zprávy a nepodložená tvrzení rozšířily a ovlivnily volby v jiných zemích. Jsou to operace velmi náročné na zdroje, aby se dostaly do hloubky tvrzení a například našli skutečné původce. Více voličů tak může přistupovat k správným informacím ".

Jak krásné, že švédská média, která se tolik usilují o to, jak zatajit nebo zlehčovat některé zprávy o Švédsku - například znásilnění žen ze strany migrantů a další trestné činy - ve svém zpravodajství, náhle a příhodně ve volebním období, předstírají, že jim záleží na tom, zda švédští voliči mají přístup k správným informacím. Správné informace nebyly dosud prioritou: švédské média nikdy například nezaznamenávají původ a etnicitu násilníků a tím nejen znesnadňují, aby veřejnost pomohla identifikovat pachatele, ale také odmítají prezentovat realitu takovou, jaká ve skutečnosti je. Švédská média dokonce zakryla celé zpravodajské příběhy s cílem chránit migranty: V roce 2015 se na hudebním festivalu ve Stockholmu rozšířili sexuální útoky mladých mužů, především z Afghánistánu a Sýrie. Jedny z největších švédských novin, Dagens Nyheter, jakmile byly informovány o původu a národnosti zločinců, nechtěli tenhle příběh zveřejnit . Vše se nakonec dostalo na veřejnost - šest měsíců poté, co se o něm dozvěděly noviny - kvůli zjevné podobnosti se sexuálními útoky v Kolíně nad Rýnem, které se tehdy objevily.

Přiznáváme, že není snadné být novinářem ve Švédsku: Sexuální útoky probíhaly na tomto Stockholmském festivalu již řadu let, ale švédská policie tuto informaci zatajila. „Někdy,“ podle SVT Nyheter „ se policie snaží vědomě zakrýt incidenty, kde jsou podezřelí cizinci“ . Podle policejního šéfa Petra Ågrena: "Toto je citlivé místo, někdy se neodvážíme říkat věci tak jak ve skutečnosti jsou, protože si myslíme, že by to mohlo nahrávat do karet švédským demokratům".

Švédské úřady tak mají v historii kooperaci se sdělovacími prostředky, aby zabránily Švédům v tom, aby se dozvěděli, co se děje v jejich vlastní zemi, aby nedošlo k tomu, že budou moci hlasovat pro vládní opozici. Ve skutečnosti průzkum z roku 2002 z univerzity v Göteborgu odhalil, že 70% švédských novinářů tíhne k levici a jsou velmi loajální vůči švédskému státu, který v moderní době historicky ovládala strana sociálních demokratů. Proto když švédské úřady zastupující švédskou levicovou vládu a média oznámily vznik projektu, který by zabránil šíření "falešných zpráv" aby "rozhodujícím způsobem ovlivnili" volby v roce 2018, měl by to být velice varovný signál pro obyčejné Švédy. Kdo rozhodne, co je a co není"falešná zpráva"? Nejedná se o samotnou podstatu "falešných zpráv", kdy média odmítají mluvit o masových sexuálních útocích, protože pachatelé jsou cizinci ze zemí třetího světa?

Nakonec nečestné spojenectví vládních úřadů a mediálních gigantů, které se budou snažit umlčovat kritiky vládních politik ve volebním roce ve jménu boje proti "falešných zprávám" neznamená pouze nehorázné pohrdání zavedenými demokratickými zásadami a svobodou projevu a šíření informací. Také to odhaluje, jak skutečně je politický establishment vyděšen z hrozby ztráty moci a jak daleko je ochoten zajít v ohrožování demokratických principů, jenom aby se udržel u moci.

Švédsko, samozřejmě, není jediná země s politickou elitou, která se za všech okolností snaží udržet u moci a využívá údajnou hrozbu šíření "falešných zpráv", aby tím zakryla nesouhlasné hlasy a vládní kritiku.

Ve Francii vyhrožuje prezident Emmanuel Macron, že v průběhu volební sezóny zablokuje celé webové stránky, aby tak bojoval proti "falešným zprávám". Očekává se, že v blízké budoucnosti předloží novou legislativu.

Ve Velké Británii předsedkyně vlády Theresa May připravuje "jednotku rychlé reakce proti falešným zprávám". Účelem je, podle zprávy zpravodajského serveru Sky News „monitorovat sociální média a napadat falešné zprávy“ . Jednotka bude mít sídlo v kanceláři vlády, jak tvrdí Alex Aiken, výkonný ředitel vládní komunikační služby (GCS). Aiken uvedl , že státní správa potřebuje "vybudovat schopnost rychlé reakce sociálních médií na dezinformace a navrátit zpět skutečnou veřejnou diskusi založenou na faktech" .

Mluvčí britského kabinetu řekl Sky News: "Vláda je odhodlána vypořádat se s nepravdivými informacemi a vládní komunikační služba hraje v této věci zásadní roli." Možná, že jejich "jednotka rychlé reakce proti falešným zprávám" by měla začít nejdříve se samotnou Theresou May, která falešně a proti všem věcným důkazům nadále tvrdí, že islám je náboženství míru a že ISIS není islámský.

Mezitím evropští občané nadále čelí nákladnému soudnímu stíhání, protože odmítají akceptovat falešné zprávy o islámu propagované lidmi, jako je Theresa May.

Ve Švédsku například 71letý důchodce Denny, který se rozhodl přečíst Korán a byl šokován, když viděl, co se v něm píše, je teď trestně stíhán za "podněcování k nenávisti" za to, že na facebooku nazval islám "fašistickou ideologií". Podle Dennyho:

" Před několika lety jsem si také myslel, že islám je jen normální náboženství, ale pak jsem četl Korán a byl jsem šokován nenávistí, která tam existuje, misogynií ... Čím víc islámu převezmeme, tím více musíme ustupovat." Islám je totalitní ideologie, což znamená diktaturu. Takže se domnívám, že náš demokratický systém je v nebezpečí ... Necítím nenávist vůči lidem, co nenávidím, je islámská ideologie. Člověk může kritizovat fašismus nebo nacismus, ale proč ne islám? Má snad islám nějaký ochranný status? "

Dennyho případ se v červnu dostane k soudu. Hrozí mu dva roky vězení.

Judith Bergman je publicistka, právnička a politická analytička.

Z Anglického originálu přeložil Mike

Pro další podobné články navštivte českou verzi Gatestone institutu




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
KOMENTÁŘ:

Dalibor
22. 2. 2018 0:34
Já nevím, proč všichni jen zděšeně popisují co se děje. Tento stav trvá už druhý rok. Já se nedivím, že se Hitler dostal k moci. Takhle nějak to vypadalo. Všichni se divili, druzí se pohoršovali, třetí tomu neroumněli - a maximálně - čeho jsou schopni, je psát a psát a psát. Až napíše někdo, že tam a tam se rozdávají kalešnikovy pro obranu - tak to bude první krok vpřed. Až se něco "udělá."Do té doby se bude jenom psát.....
Václav Rejholec
20. 2. 2018 10:10
Je to hrůza a myslím, že probíhá 3 světová válka. Pro se snaží hordy těchto středověkých, krutých barbarů dobít Evropu, to naprosto chápu, ale proč jim jdou sebevražedně vstříc politici většiny evropských států, to je na hlubší rozbor! To nemůže být náhoda a jistě se to nějakým nadnárodním vlivovým skupinám hodí do krámu. nemusíme jmenovat ani o které jde a ani co mají za lubem! Možná se i já veterán dočkám opětovných vytváření legií někde v Rusku, které budou dobývat Evropu zpět do rukou původních obyvatel. Každopádně pasivita běžných obyvatel té staré Evropy je zarážející, jako by měli více vymyté mozky, než my co prý žili v totalitě.=)

Vložit komentář: