EpShark

Mýtus o šetření v Evropě

26. 2. 2014



Nedávno byly zveřejněny výsledy o nulovém růstu Evropských ekonomik ve druhém čtvrtletí 2014. Mnoho ekonomů si myslí, že příčinou je příliš radikální setření ve veřejných výdajích. Ve Francii kvůli tomu dokonce padla vláda. Ale je opravdu na vině šetření. Evropská komise nedávno zveřejnila zajímavý graf. Ukazuje vládní výdaje ekonomik Evropské unie jako procento HDP v roce 2007 a v roce 2013.

http://www.bloomberg.com/image/iDwzQf8rHO9s.jpg

Zdroj: http://www.bloombergview.com

Jak vidíme, veřejné výdaje 23 z 28 zemí EU byli v roce 2013 vyšší než v roce 2007. Výjimku tvoří jenom Rumunsko, Polsko, Litva, Maďarsko a Bulharsko, kde došlo k mírnému poklesu veřejných výdajů v poměru k HDP. U všech ostatních krajin jsme byli svědky nárůstu. U krajin jako Slovinsko, Řecko a Finsko byl tenhle nárůst enormní. Celkově došlo v EU k nárůstu veřejných výdajů ze 46 procent v roce 2007 na 49 procent v roce 2013. Od roku 2007 také EU přijala další stovky nových a škodlivých regulací.

Jak vidíme, stagnace EU není způsobena přílišnými úsporami ale naopak enormní výškou veřejných výdajů spojených s obrovskou regulační zátěží.

Mike




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: