EpShark

Nový investiční program EU. Bude fungovat?

5. 10. 2014



Ekonomická krize zničila množství pracovních míst v Evropské unii. Míra nezaměstnanosti překročila 10 procent a mezi mladými je dokonce 23 procent. V zemích jako Řecko nebo Španělsko je víc jak 50 procent mladých lidí bez práce. Aby došlo k obrácení tohoto negativního trendu, EU aktivovala svůj nový program – stroj na práci. Více na tomto videu:

Ve videu najdeme mnoho zajímavých věcí. Poprvé úředníci chápou ekonomiku jako nějaký stroj, který se shora řídí. Stačí, aby byrokraté naolejovali nějaké součástky, přidali palivo a udělali další drobné změny ve stroji, ekonomika se rozběhne a začne vytvářet pracovní místa. Tohle myšlení se moc neliší od myšlení centrálních plánovačů v bývalém Sovětském svazu. Skutečná tržní ekonomika samozřejmě funguje úplně jinak.

Program má investovat 20 milionů eur za rok, aby vylepšil EURES, co je portál pracovních příležitostí – něco jako jobs.cz v ČR. Dojde pouze k duplikaci činnosti, které už vykonávají soukromé společnosti mnohem efektivněji. Problémem nezaměstnanosti v EU ale není to, že nezaměstnaní nevědí o volných pozicích vhodných pro ně. Naopak tahle informovanost díky internetu a webech typu jobs.cz a LinkedIn nebyla nikdy lepší. Problém je, že v ekonomice je pouze velice málo volných pracovních míst. Například v ČR je 600 000 nezaměstnaných a pouze cca 45 000 volných pracovních míst. Další portál, kde budou tyto pracovní pozice zveřejněny, nijak nepomůže. V 50. a 60. letech nezaměstnanost v Evropě prakticky neexistovala a přitom tady nebyl žádný internet se svými portály práce. Zato v ekonomice existovalo mnohem víc volných pracovních míst.

Dalších 16 bilionů eur bude “investovaných“ na krátkodobá dotovaná místa pro mladé lidi. Dalších 900 milionů eur na podporu startupů. Nejedná se o nic jiného, než o byrokratické přerozdělování prostředků z daní pro vybraných podnikatele. Každé přerozdělování je jenom přesouváním peněz od produktivních lidí a firem (kteří platí daně) k neproduktivním (k těm, kteří na trhu nedokážou přežít bez dotací).

Evropská unie totiž nemá žádné vlastní peníze, pouze ty, které vezme podnikatelům a jejich zaměstnancům. A je proto logické, že každé pracovní místo financované z těchto dotací je vytvořené na úkor reálných pracovních míst v soukromém sektoru.

Dojde pouze k nahrazení produktivních pracovních míst v soukromém sektoru méně produktivními místy v dotovaném sektoru. Část peněz se navíc ztratí v byrokracii. Navíc čím větší daňová zátěž v ekonomce je, tím míň lidí vůbec začne podnikat a zaměstnávat lidí, protože s vyššími daněmi tím klesá šance dosáhnout slušného zisku.

Vysoká nezaměstnanost mladých je důsledkem vysoké daňové zátěže a přeregulovanostiekonomiky. Vytváření pracovních míst je tak velice komplikované a v důsledku vysokých daní a odvodů na ně podnikatelé mají čím dál tím míň peněz. Dotace na vytváření pracovních míst jsou tak přesným opakem toho, co EÚ potřebuje.

V 50 a 60. letech minulého století byla daňová a regulační zátěž podstatně nižší než dnes a nezaměstnanost mladých byla neexistujícím problémem. A to bez jakýchkoliv dotačních programů a aktivní politiky zaměstnanosti. Od té doby prudce roste daňová a regulační zátěž a nezaměstnanost už představuje výrazný problém. Vlády i EÚ se to snažili řešit různými dotacemi a aktivní politikou zaměstnanosti ale vždy bez jakéhokoliv úspěchu.

Proč ale EU neustále vytváří politiky, které očividně nefungují? Důvod je jednoduchý. Úředníci a eurokomisaři musí nějak obhájit svou existenci. Pokud by navrhli program liberalizace a deregulace ekonomiky najednou by neměli co dělat. Program by navíc určitě fungoval, nezaměstnanost by poklesla a různí profesionální pomahači by se stali naprosto zbytečnými a pravděpodobně by přišli o práci. Naopak tento program zaměstná spoustu úředníku a komisařů a navíc určitě fungovat nebude. A to znamená potřebu vzniku dalších programů v budoucnosti a spoustu nové “užitečné“ práce pro úředníky.

Když teda chce Evropská unie bojovat proti nezaměstnanosti mladých, místo vytváření dotačního systému by měla přemýšlet, jak co nejvíc rozvázat ruky podnikatelům. Když totiž podnikatelé budou moci svobodně vytvářet pracovní místa, práce pro mladé už přestane být problémem. Na konci videa nám paní říká, že po pár letech budeme vidět, jestli program funguje nebo ne. My už to víme teď. Fungovat rozhodně nebude.

Mike





Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: