EpShark

Mission impossible Janet Yelenové

6. 1. 2014



Většina finančních pozorovatelů očekává, že se Janet Yellenová zhostí svých dvou hlavních úloh, když nastoupí na místo předsedy Federálního rezervního Fondu v roce2014: správně načasovat ukončování kvantitativního uvolňování (dál jenom QE) a postupně redukovat enormní 4-bilionovou rozvahu FEDu. Ve skutečnosti jsou obě úlohy mnohem obtížnější, než si většina lidí myslí.

Na rozdíl od většiny ostatních ekonomů jsem věděl, že FED v září nepřestane ukončovat svou politiku QE, protože ekonomika je stále fundamentálně závislá na tomhle stimulu. Náznaky zotavování ekonomiky, které způsobili u politiků a investorů vlnu euforie jsou jenom výsledkem QE. Pokud by jsme ukončili tento program ekonomika hned spadne do ještě horší recese než jsme zažili v roce 2009.

Vzhledem k faktu, že se FED neodhodlal k ukončování QU v posledních měsících (navzdory tomu, že to bylo vysoko očekávané) je překvapující, že většina stále věří, že FED zatáhne za brzdu v prvním čtvrtletí roku 2014. Ale pokud FED neměl odvahu k akci v září, stále pod vedením Bena Bernankeho, když ještě země nebyla traumatizována dluhovým stropem a Obamovou zdravotní reformou(Obamacare), pročbychom jsme měli očekávat tvrdší postup od Janet Yellenové? Tohle je obzvláště jasné, když zvážíme Yallenové extrémně holubičí reputaci a nepříznivá ekonomická data, co přišli z ekonomiky v posledních měsících

Spíše než podrobně popisovat jak zredukovat odkupy aktiv, nedávná vyjádření FEDupouze řekla, že se politika QE bude pouze “přizpůsobovat“ ekonomickým datům. Nic nebylo řečeno o směru tohohle “přizpůsobování“. Avšak tržní aktéři došli k chybnému závěru, že ukončování QE je jediná možnost. Opačný závěr je mnohem víc pravděpodobný. Jediná starost Fedu je zabránění recesi a tak je jasné, že se FED nakonec přikloní k pokračování programu. Očekávaní ukončení QE v roce 2014 je tak jenom zbožné přání.

To ale neznamená že QE bude pokračovat donekonečna. Nakonec skončí ne proto žeto FED chce ukončit ale proto že měnový trh mu nedá jinou možnost. Dolarová krize nakonec donutí FED program ukončit a čím víc se bude FED snažit oddálit nevyhnutné, tím víc škody tahle politika způsobí americké ekonomice.

Yellenové druhá úloha bude stejně nemožná. Od začátku QE v roce 2010 FED čtyřnásobil svou rozvahu na víc než 4 biliony dolarů. K akumulování tohohle se FED stal největším kupujícím amerických dluhopisů a hypotečních cenných papírů. Nákupy zvýšili cenu těhlech dvou aktiv a drželi dlouhodobé úrokové sazby nízko pro spotřebitele i firmy.

Když byl program QE poprvé odstartován, Ben Bernanke uklidnil všechny obavy, tím že řekl – jednoho dne FED prodá dluhopisy co nakoupil. Ale jak rozvaha FEDu prudcerostla hodně lidí se začalo obávat, že ukončení tohohle programu a zpětný prodej dluhopisů způsobí kolaps trhu státních dluhopisů a hypotečních cenných papírů.Bernanke na to odpověděl, že FEDu nebude dluhopisy aktivně prodávat, ale počká, až dluhopisy nabudou dobu splatnosti. Ale tohle je pouze příhodná fikce.

Pokud se ceny nemovitostí dostanou na bublinovou úroveň (podle mně už tam jsou), nebo pokud naroste inflace výrazně nad FEDem stanovený cíl, potom bude muset Fedzaat tyhle aktiva prodávat aby dostal ceny na požadované úrovně.

Pře operaci Twist, FED už vyměnil velkou část dluhopisů s krátkou dobou splatnosti za dluhopisy s dlouhou dobou splatnosti. Pomalý proces na čekání až dluhopisy nadobudou svou splatnost, z velkou pravděpodobností nezpomalí tvorbu bublin, nebo inflaci. Tenhle argument taky nepočítá s tím, že vláda bude muset prodat novédluhopisy aby splatila ty, které nadobyli svou splatnost. Vzhledem k tomu, že FED je hlavní kupující těhlech cenných papírů, bude muset kupovat nové bondy, v situaci kdy bude chtít svou rozvahu snížit. Tenhle cyklus převalování dluhopisů rozvahu FEDu nijak nesníží.

Pokud se nenajdou noví kupci vládních dluhopisů a hypotečních cenných papírů, co bynahradili FED, bude muset tahle instituce v programu pokračovat. Vzhledem k těmto faktům jak bude chtít Janet Yellenová snížit množství těhlech aktiv co FED drží? Nebude to možné a očekávání, že to možné bude jsou čirou fantazií.

Neměli by jsme se tedy ptát paní Yellenové, kdy začne FED ukončovat stimuly a redukovat svou rozvahu. Místo tohle by jsme se měli ptát jak trhy zareagují, až FEDudojdou výmluvy proč tenhle program neukončuje a nebo dokonce program QE dále rozšiřuje.

Peter Schiff

Z anglického originálu přeložil Mike. Text vyšel na webu http://www.europac.net /





Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: