EpShark

Marc Faber: Fed vytváří systém pro dvě třídy

16. 1. 2014



Marc Faber: Pokud bych o Číně mluvil to co o USA tak by mě tam vůbec nepustili…

Zde je celé interview:

Kdy se nám politika Fedu vymstí?

Musíme rozlišit mezi ekonomikou finančního sektoru a bohatých, co benefitují z rostoucích cen aktiv a ekonomikou průměrných domácností. Politika Fedu vedla k hodně problémům ve světě. Je částečně zodpovědný například za rostoucí ceny energií a potravin. Na příjmech bohatých lidí mají zvýšené ceny energií a potravin malý dopad, na chudé domácnosti ne.

Vytváří Fed systém pro dvě třídy lidí?

Ano.To nahrává populistům jako Bill de Blasio, kteří chtějí zdanit bohaté. Mezinárodní měnový fond navrhuje jednorázové zdanění bohatých. Ale můžu Vám garantovat, jednorázové zdanění bohatých se změní v každoroční.

Z pohledu vlád aby nízké úrokové sazby měli pomoci lidem. Jak je možné pomoci chudším?

Všichni profesoři a akademici ve Fedu, co nikdy nepracovali v soukromém sektoru a píšou články, co nikdo nečte. Proč nechtějí psát o tom jak strukturovat ekonomický sytém, co zvyšuje životní úroveň většiny lidí? V 19. století jsme měli takový systém. Celý vládní sektor byl míň než 20% ekonomiky, dnes je to kolem 50%. Čím větší je moc vlády, tím je hospodářský růst menší a zároveň máme víc mafiánského kapitalismu a korupce. Korporace a ti co tisknou peníze, jsou nejmocnější skupiny na světě a kontrolují vlády.

Co si myslíte o bitcoinu?

Preferuju zlato,stříbro a platinu. Bitcoin může mít konkurenci, zlato ne. Bitcoin nelze správně ocenit. Zlato se dá porovnávat s množstvím peněz ve světě, růstu bohatství, úvěrů a monetární báze. Vím zhruba, kde by cena zlata měla být.

K tisknutí peněz:

Pokud by tisknutí peněz pomáhalo lidem, proč potom všichni na světě nemají vždy nulové úrokové sazby? Žijete v New Yorku, opravdu si myslíte, že růst cen je 1,2% ročně? Cítím, že to je 5 krát až 10 krát tak víc. Držením úrokových sazeb na nule penalizujme ty, co vydělávají, spořitele, vaše rodiče. Proč by rodiče měli být nuceni spekulovat na akciích, nebo realitách?

Proč si myslíte, že akcie Facebooku jsou přeceněny?

Myslím si že Facebook je jenom módní výstřelek. Lidé co chodí na Facebook, většina tam dává fotky a jsou jediní, co se na to dívají. Nemyslím si, že tohle by mělo mít vysokou hodnotu. Radši bych vlastnil společnosti jako Amazon, nebo Google.

Co si myslíte o současných cenách aktiv?

Myslím, že se nacházíme v obrovské bublině aktiv. Zajímavé je, že navzdory všemu tištení peněz výnosy dluhopisů nešli dole. Odrazili se od minima v červenci 2012 na úrovni 1,43% u 10-leteho dluhopisu, teď jsem na 3 procentech. Zatím to nemělo dopad na ceny akcií. Peníze z dluhopisů šli do akciového trhu. Pokud půjdou ceny 10-letých dluhopisů na 3,5%-4% a 30-letý půjde na 5%, hypoteční úvěry půjdou na 6% - to pak udeří velice tvrdě na ekonomiku. Bublina může prasknout už před tím, může prasknout každý den. Sentiment je velice býčí. Lidé si myslí, že ekonomika ještě zrychlí. Vidím to jinak. Globální ekonomika zpomaluje. Tu teď tvoří hlavně rozvíjející se trhy, které zpomalují. Nevidím žádný růst exportu a lokálních ekonomik v rozvojových krajinách.

Mike




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: