EpShark

Zelená dohoda pro Evropu: Jak z nás dělají blbce

15. 9. 2024



MILENA DOUŠKOVÁ

Tak nám v Bruselu vymysleli Zelenou dohodu. Že prý zachrání planetu! No, jasně. Jenže tak nějak zapomněli, že svět nekončí na hranicích Evropy. Zatímco my tady budeme mrznout doma a jezdit na kole do práce, Čína, Amerika a další si dál budou pálit uhlí, ropu a posílat miliardy tun CO2 do vzduchu. Jaká je v tom logika?

Tady je ten fór: My se budeme tvářit jako spasitelé světa, ale co z toho, když zbytek planety jede ve starých kolejích? Nás přimějí nechat auto doma, místo pořádného topení si zabalíme deku a budeme doufat, že nám to jednou vrátí, až planeta zázračně ochladne. Ale ty pravé velké znečišťovatele – lodě a letadla – nikdo nezastaví! Co myslíte, že vypustí víc emisí? Naše malé autíčko nebo tisíce letadel a lodí, co každý den křižují celý svět?

Zakázat letadla a lodě by bylo rozumné, ne? Jenže to by se lidé na dovolené nemohli válet na pláži v Thajsku a zboží z Číny by nebylo, protože kontejnerová loď, co se táhne přes oceán, má na výfuku víc bordelu než všechna auta v našem městě dohromady! Ale tohle zakázat nechtějí – je to moc velký byznys.

Evropští politici trpící spasitelem-komplexem, nebo chtějí nechat zmizet obyčejné lidi a mít svůj ráj pro pár vyvolených? Zelená dohoda pro Evropu má snížit emise na kontinentě, ale to, že ostatní části světa pokračují v starých kolejích, je velká slabina. Když Evropa „zakáže topení a jízdu autem“, ale zbytek světa dál spaluje uhlí a ropu, efekt je spíš symbolický.

Zakázat lodě a letadla, to by fakt s emisemi pohnulo, protože jsou hlavními znečišťovateli. Ale to nikdo neudělá, protože pak by nám zůstaly jenom turistické výlety na kole k nejbližšímu rybníku. Globální obchod a cestování jsou dneska svaté krávy, takže se to vybalancuje na tom, že Evropa si bude hrát na zachránce, zatímco svět si dál dělá, co chce.

Takže co z toho máme? Evropa si hraje na hrdinu, my to zaplatíme z vlastní kapsy a planeta se stejně nezachrání. Ale aspoň budou mít politici čisté svědomí a my budeme mít radost z toho, že šetříme, i když víme, že to celé je tak trošku komedie.

POLITIKARINA.CZ

Článek vyšel na svobodny-svet.cz




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: