EpShark

Po celé Francii protestuje krajní levice, obviňují Macrona z ‚puče‘ jmenováním Barniera premiérem

18. 9. 2024



KURT ZINDULKA

V sobotu se ve Francii do ulic vyhrnuly tisíce levičáků kvůli jmenování centristického Michelle Barniera premiérem od prezidenta Emmanuela Macrona.

Protestující zaplavili Paříž a města napříč Francii, aby podpořili koalici Nová populární Fronta (NFP) sociálních demokratů, Zelených a komunistů, která při volbách zákonodárců minulý měsíc za pomoci prezidenta Macrona získala nejvíce křesel, ač nezískala nejvíce hlasů, neboť Národní obroda Marine Le Pen získala o miliony hlasů více než NFP.

Protesty byly svolány kvůli Macronovu jmenování centro-pravicového Michela Barniera, který dříve sloužil jako vyjednavač EU o Brexitu, jeho novým ministerským předsedou, to rozzuřilo krajní levici, jež prezidenta obvinila z „puče“ a z útoku na demokracii.

Ač se Nová populární fronta staví jako štít demokratické legitimity, tak požadovala, aby Macron za svého příštího premiéra dosadil Lucii Castets, byrokratku hlubokého státu a socialistickou ekonomku, která se ve volbách neobjevila.

„Když Lucii Castets nedostaneme od úřadů, dostaneme Lucii Castets od ulice,“ řekl podle Le Figaro protestující student v Marseilles. „Přišli jsme pochodovat proti puči Emmanuela Macrona. Emmanuel Macron dnes pošlapává demokratické výsledky a požadavky studentů.“

V Paříži se protestů zúčastnil bývalý prezidentský kandidát a vůdce krajně levicové strany Nezdolná Francie Jean-Luc Mélenchon, který slíbil, že jeho příznivci v Národním shromáždění budou hlasovat za sesazení nové Barnierovy vlády.

„Emmanuel Macron mohl ministerskou předsedkyní jmenovat Lucii Castets. Neudělal to… Protože jsme měli v úmyslu plnit svůj program… Vás, partičko, zneužili k podfuku! Ne ale nás! Ať se stane cokoliv, budeme hlasovat, abychom takovou vládu překazili,“ prohlásil Mélenchon.

Podle organizátorů se sobotní demonstrace v Paříži zúčastnilo asi 160 000 lidí.

Barnier stoji i před nátlakem zprava, kdy populistická Národní obroda (RN) slibuje, že bude proti té nové technokratické vládě fungovat jako „rozhodčí“ poté, co jí aliance strategického hlasování mezi Macronem a Novou populární frontou v červencových volbách zablokovala převzetí kontroly nad Národním shromážděním.

Prezident RN Jordan Bardella řekl, že Barnier bude „ministerským předsedou pod dozorem,“ s dodatkem: „Michel Barnier bude do svých činů muset začlenit věci od Národní obrody.“

„Odteď už nic nepůjde udělat bez nás. I přes tu nepřirozenou alianci v zákonodárných volbách (proti nám), stejně v politice nepůjde nic udělat proti nám nebo bez našeho schválení,“ pokračoval Bardella.

Během svého prvního veřejného vystoupení při návštěvě nemocnice Necker v Paříži odmítl Barnier tvrzení, že jeho dosazení do Matignonu představuje puč, „to není v tomto duchu. Myšleno je to tak, že se do toho dáme společně ve spolupráci.“

„Mám kontakty s činiteli, zvolenými činiteli na levici. Setkám se se všemi politickými skupinami včetně těch, co se automaticky a předčasně postavili proti mně, aniž by vůbec o projektu této vlády něco věděli.“

breitbart.com

Článek vyšel na svobodny-svet.cz




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
KOMENTÁŘ:

Pavel Molík
18. 9. 2024 20:27
Je nabíledni reálný předpoklad, že zpupný a stále víc drzý elitář Macron se nezastaví před jakoukoliv podrazáckou aktivitou. Ovšem Macrona si zvolili samotní Francouzi, dodnes nechápu proč.

Vložit komentář: