EpShark

Kdo může za zločiny proti migrantům?

6. 2. 2018



Právě byl na doživotí odsouzen Angličan Darren Osborne, který vloni v červnu najel v Londýně do skupiny muslimů. A předevčírem střílel Ital Luca Traiani ve městě Macerata na černochy. Kdo za ty zločiny může?

Je známo, že někteří pokrokoví kriminologové dokáží jakýkoliv zločin vysvětlit prostředím. Od kapesní krádeže až po teroristický atentát jsou vinny hlavně okolnosti, do nichž se pachatel narodil, v nichž vyrůstal a ve kterých žije. Někdy za jeho čin může to že nemá práci, jindy zase to, že jí má moc. Někdy páchá zločiny protože je ženatý a jindy zase, protože je osamělý. Ale vždycky nese větší část viny okolí.

A tak si říkám, do jaké míry mohou okolnosti také za násilné útoky proti migrantům? Jednoduchá otázka: Došlo by k nim, kdyby v posledních dvou letech nedošlo k migrační vlně a k nárůstu islámského terorismu v Evropě?

A jaký podíl viny na zločinech proti migrantům vlastně nesou samy vlády hostitelských zemí? Nebyly schopny migrační vlnu ani zastavit, ani výrazně omezit, a dokonce nedokážou vůči migrantům ani prosadit všechny svoje vlastní zákony.

Třeba v některých německých městech radní nedokázali zabránit migrantům, kteří byli přiděleni do jiných měst, aby se přistěhovali do jejich města. Když státní orgány nedokážou ani takovouto maličkost, jak mohou domácí občané důvěřovat tomu, že je ochrání proti nasilí ze strany migrantů. Nevede to k jejich traumatizaci?

Další vliv okolí vypadá takto. Migranti přišli do Evropy protože si chtějí zlepšit život. Ale jelikož se nechtějí nebo nedokáží přizpůsobit zvyklostem v hostitelské zemi, tak jejich příchod vede ke zhoršení života domácích občanů. Zhoršení začíná nevinně, „jenom“ růstem množství odpadků na ulicích a končí rozčtvrcením mladé Italky, jako nedávno v Římě.

A co na to pokrokový kriminolog? Podle své osvědčené metody by měl usoudit, že vinu nemá v první řadě ani Osborne a ani Traini, ale především okolnosti. Měl by říci: Stát není schopen chránit své občany před některými nepřizpůsobivými cizinci a porušuje svoje vlastní zákony tím, že je nedokáže prosadit. Sami migranti se odmítají podřídit formálním a neformálním pravidlům života v hostitelské zemi. A tak se nikdo nemůže divit, že jsou domácí obyvatelé traumatizovaní a některým z nich přeskočí a řeknou si „oko za oko“. To všechno by pokrokový kriminolog mohl říci.

Ale neudělá to, protože by pak již nebyl pokrokový. A tak raději vlivy prostředí pro tentokrát „přehlédne“ a hledá vinu především u toho občana hostitelské země, který migranty napadl. To je zvláštní nepoměr, ne?

Petr Robejšek

Zdroj: Facebook profil Petra Robejška




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: