EpShark

Jednou hrdinové, jindy teroristé

18. 5. 2014



Před třemi měsíci byli demonstrující na Majdanu považováni za hrdiny, Západ je povzbuzoval, aby svrhli tamní legitimně zvolenou vládu. USA a EU varovali Ukrajinskou vládu, aby se zdržela jakéhokoliv použití síly proti údajně mírumilovně protestujícím občanům.

Janukovičův legitimně zvolený režim byl násilně svržen. Na východě krajiny ale proti němu povstali občané, většinou etničtí rusové. To už podle Západu nejsou žádní hrdinové ale teroristé. Ukrajinská vláda by si proti nim sama nikdy nedovolila násilně zakročit. Ale dostala svolení od Američanů. Před měsícem navštívil šéf CIA John Brennan Kyjev. Urgoval novou Ukrajinskou vládu, aby postupovali vojenskými prostředky proti separatistům na východní Ukrajině.

Ukrajinská armáda se ale k plnění tohoto úkolu ukázala jako velice nespolehlivá. Vládnoucí režim tak shromáždil takzvanou národní gardu tvořenou extrémními nacionalisty. K tomu se ještě přidalo 400 amerických žoldnéřů , zaměstnané firmou Academi. Kdysi se tahle firma jmenovala Blackwater, operovala v Iráku a měla na svědomí například mučení iráckých vězňů či zastřelení 17 lidí na svatební hostině. Tak si raději změnila jméno na Academi. Výsledkem jsou velice agresivní útočné oddíly, které si pro střelu nejdou daleko.

Na tomhle videu se protestující, kteří nejsou nijak ozbrojení, dostanou pod palbu vládních sil (od času 1:55).

Na dalším videu provládní jednotky zapálili budovu v Oděse, kterou obsadili protivládní demonstranti.

Samozřejmě, nikdo netvrdí, že Rusové jsou hodní. Jenom se mi zdá, že informace v našich médiích jsou poněkud nevyvážené. Demonstranti jsou jednou nazývaní hrdiny, co bojují za svobodu a demokracii, podruhé jsou to teroristé, které by měli být zabití.

Mike




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: