EpShark

Příprava na teroristické útoky v Řecku

4. 3. 2018



napsal Maria Polizoidou

Překlad původního textu: Preparing for Terrorist Attacks in Greece
Překlad: Helena Kolínská, Libor Popovský

- Bývalý řecký premiér Antonis Samaras řekl: Tito ilegální imigranti "přicházejí do Evropy hledat 'příležitosti', ale nepřijímají žádné povinnosti otevřené demokracie. Obvykle se zabývají všemi druhy pašování drog, obchodováním s lidmi a dokonce i džihádem. To nemůžeme tolerovat."

- François Heisbourg, předseda Rady IISS v londýnském Mezinárodním institutu strategických studií, to vysvětlil takto: "Džihádisté jsou ideologové. Svět vidí jako bitvu mezi věřícími a nevěřícími, a proto se jejich plány týkají nás všech."

- Ustupování radikálním muslimům prostřednictvím politiky otevřených hranic - a vzdání se národní identity ve prospěch multikulturalismu - nemá zamýšlený účinek, spíše naopak. Imigrantům byl umožněn neomezený vstup, a spíše než k jejich integraci a liberalizaci vedoucí k přátelským vazbám s většinovými muslimskými zeměmi, to vedlo k jejich další a hlubší radikalizaci.

Na nedávné konferenci v Římě , kterou uspořádal think-tank Evropská síť pro myšlenky ( EIN ), bývalý řecký premiér a současný poslanec řeckého parlamentu Antonis Samaras prohlásil:

"Evropské demokracie ve Středomoří jsou ohroženy tím, že budou smeteny přívalovými vlnami nekontrolované imigrace. To nemůžeme dovolit. Naše společnosti to nevydrží. Evropská unie to sama nemůže ustát... [Více než] milión 'cizinců' prošel v roce 2015 přes Řecko a skončil v různých zemích Evropské unie, zejména v severní a střední Evropě. Někteří z nich byli skuteční uprchlíci ze Sýrie a Iráku, většinou to však byli ilegální imigranti z jiných zemí světa. Dnes se odhaduje, že skuteční uprchlíci tvoří maximálně 20 % z celkového počtu imigrantů, kteří stále přicházejí. Zbytek jsou ilegální imigranti."

Tito ilegální imigranti, řekl, "přicházejí do Evropy hledat ' příležitosti', ale nepřijímají žádné povinnosti otevřené demokracie."

"Obvykle se zabývají všemi druhy pašování drog, obchodováním s lidmi a dokonce i džihádem. To nemůžeme tolerovat. Svoboda a otevřenost našich společností také vyžaduje odpovědnost a samozřejmě plné respektování našich zákonů. 'Vyžírkové' by mohli náš demokratický systém zničit."

Během měsíce září, kdy se konference konala, připluly na řecké ostrovy další 4 000 ilegálních imigrantů a uprchlíků , což zahltilo místní komunity, které nejsou dostatečně vybaveny na to, aby je přijímaly. Přesto je jejich administrativní přijímání jen jednou z obtíží, kterým řecké úřady čelí.

Stejně velkým, ne-li větším problémem je obava, že mezi těmito masami lidí, které proudí do země, mohou být teroristé vydávající se za žadatele o azyl.

Podle zpráv z řeckého tisku mají řecké úřady důvodné podezření, že se to děje. Od začátku migrační krize v roce 2015, kdy se ukázalo, že teroristé vyškolení u ISIS pronikají do Evropy ze Sýrie, Iráku a odjinud, monitoruje řecká policie přibližně 80 provizorních mešit, které vyrostly jako houby po dešti v Aténách a jejich okolí. Kromě toho, že žádná z těchto modliteben není legální, tak jsou některé z nich dokonce přidružené k Muslimskému bratrstvu. První oficiální mešita v Aténách od konce osmanské nadvlády před 150 lety je ve výstavbě a očekává se, že bude otevřena až v nadcházejících měsících.

Tato infiltrace teroristů je nepochybně jedním z důvodů policejního cvičení, které proběhlo v říjnu v Aténách. Této akce nazvané " Tyfonas (Tajfun) II " se zúčastnily řecké speciální elitní jednotky a jednotky pořádkové policie, které nacvičovaly reakci na teroristické útoky v městských oblastech, například najetí vozidla do davu, střelbu, útoky nožem nebo pumové útoky.

Nicméně v rozhovoru s Hellenic Broadcasting Corporation (ERT) po teroristickém útoku ve Španělsku, kde bylo 17. srpna 2017 zabito 14 lidí a dalších 120 bylo zraněno, řecký ministr vnitra Nikos Toskas z koalice Radikální levice (Syriza) odmítl představu, že by se Řecko mohlo stát cílem ISIS. Řecko v rozhovoru označil za "pilíř stability v Evropě a ve Středomoří" a řekl, že terorismus může být poražen pouze zajištěním míru na Blízkém východě.

Toskas i jeho kolegové, členové řecké politické elity a inteligence, dělají ve vztahu k islámskému imperialismu stejnou chybu jako jejich evropské protějšky. Teroristické útoky napříč západní Evropou ukázaly, že ustupování radikálním muslimům prostřednictvím politiky otevřených hranic - a vzdání se národní identity ve prospěch multikulturalismu - nemá zamýšlený účinek, spíše naopak. Imigrantům byl umožněn neomezený vstup, a spíše než k jejich integraci a liberalizaci vedoucí k přátelským vazbám s většinovými muslimskými zeměmi, to vedlo k jejich další a hlubší radikalizaci.

Manos Karagiannis, profesor King's College v Londýně a Makedonské univerzity, v nedávném rozhovoru uvedl, že Řecko by se mělo vzdát iluzí, že ho jeho dobré vztahy s arabským světem ochrání před džihádistickými útoky. Řekl: "Neměli bychom se nechat ukolébat falešným pocitem bezpečí. Islámský stát si již nevybírá své cíle na základě zahraniční politiky té či oné země."

François Heisbourg, předseda Rady IISS v londýnském Mezinárodním institutu strategických studií, to vysvětlil takto: "Džihádisté jsou ideologové. Svět vidí jako bitvu mezi věřícími a nevěřícími, a proto se jejich plány týkají nás všech."

Maria Polizoidou je reportérka, novinářka a konzultantka pro mezinárodní a zahraniční záležitosti žijící v Řecku. Je absolventkou postgraduálního studijního oboru "Geopolitika a bezpečnostní otázky v islámském komplexu Turecka a Středního východu" na Aténské univerzitě.

Pro další podobné články navštivte českou verzi Gatestone institutu




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: