EpShark

Zastaví španělský deník El País svoji "protiizraelskou inkvizici"?

25. 3. 2018



napsal Masha Gabriel

Překlad původního textu: Will El País Stop Its "Spanish Inquisition"?
Překlad: René David

- Oddělení publicistiky se významně rozšířilo, pokřivené více a více tendenčními členy nestydatě protiizraelských organizací, falešně prezentovaných jako neutrální pozorovatelé konfliktu.

- Navzdory mnoha žádostem, El País jenom výjimečně vydává opravy svých opakovaně faktických chyb a nedostatku historického kontextu. To indikuje, že to není jenom nějaké opomenutí, ale spíše účelová snaha pomluvit a de-legitimizovat židovský stát, jinými slovy antisemitismus.

Minulý rok, se vlajková loď mezi španělskými novinami, El País, znovu ukázaly jako anti-izraelské, jak vždy bývaly. Do roku 2009, kdy noviny změnily svůj přístup k Blízkému východu, byly El País tak otevřeně nepřátelské k židovskému státu, že 14 členů Kongresu USA poslalo dopis tehdejšímu španělskému premiérovi José Luis Rodríguez Zapatero, aby vyjádřili znepokojení nad systematickým publikováním "článků a karikatur vyjadřujících hrubé antisemitské lži a stereotypy" na stránkách El País.

Onen rok, noviny začaly prezentovat vyváženější názory na izraelsko-palestinský konflikt, a dokonce se přestaly zmiňovat o Tel Avivu - spíše než o Jeruzalému - jako hlavním městě Izraele. V tomto duchu to trvalo následujících 7 let.

Avšak v roce 2016 se El País vrátil ke svým starým způsobům. Zde jsou pro ilustraci tři ukázky:

§ Leila Khaled, členka teroristické organizace Fronta za osvobození Palestiny (PFLP) - známá svou účastí na únosu letu TWA 840 dne 29. srpna 1969 při jeho letu z Říma do Tel Avivu a kdy se 6. září 1970 účastnila pokusu o únos během letu ELAL 219 z Amsterdamu do New Yorku – byla popsána v El País jako osoba s traumatizující životní zkušeností: okupace jí a její rodinu vypudila z Haify, když byla dítětem, v roce 1948 (vznik státu Izrael), podobně jako "milióny uprchlíků, kteří museli opustit své domovy."

§ Ismail Haniyeh, vyšší činitel Hamásu, teroristické organizace, která kontroluje pásmo Gazy, byl zmiňován El Paísem jako "umírněný" a "pragmatický", zatímco premiér Izraele Benjamin Netanyahu, byl popisován jako hlava "radikální" a "extrémistické" vlády.

§ Také tvrdil , že izraelsko-palestinský konflikt"pochází od okupace Východního Jeruzaléma a Západního břehu" a "následnou blokádou pásma Gazy" a že od Šestidenní války v roce 1967 " Izrael nezastavil kolonizaci ."

K připomenutí Šestidenní války z roku 1967, El País věnoval 12. května 2016 množství článků 49. výročí "okupace" bez jiného pohledu od Izraelců než těch, kteří vyjadřovali tvrdou kritiku své vlastní země.

Následující měsíc, 30. července 2016, Hallel Yaffa Ariel , třináctiletá izraelská dívka, byla ubodána palestinským teroristou, který se vloupal do její ložnice. El País obdařil tuto zprávu o této nesmyslné vraždě titulky: "Devastující okupace" . Jiný článek o tomto útoku měl nadpis: "Palestinec ubodal třináctiletou osadnici ve spánku".

Po tom, co Revista De Medio Oriente (zpravodaj ze Středního východu) ze španělského oddělení Výboru pro objektivitu na Středním východě referující pro Ameriku ( CAMERA), kontaktoval El País, aby ho upozornil na fakt, že nazývat dívku Ariel "osadnicí" je formou dehumanizace, tak byl změněn titulek takto : "Palestinec zavraždil třináctiletou izraelskou dívku v osadě." V obou případech to byl status dívky a místo, které byly zodpovědné za její smrt. V žádném případě nebyl její vrah nazván teroristou.

Pár dní poté vyšla u názoru redakce karikatura, připomínající obrázky používané nacisty, chválící kontroverzní izraelskou neziskovou organizaci Breaking the Silence (Rozbíjení zdi mlčení) – složené z veteránů IDF (Izraelských obranných sil), kteří tvrdí, že izraelská armáda běžně páchá válečné zločiny, což ale bylo již mnohokrát prokázáno jako nepravdivé.

Celkově se oddělení publicistiky významně rozšířilo, pokřivené více a více tendenčními členy, z nestydatě proti-izraelských organizací, falešně prezentovaných jako neutrální pozorovatelé konfliktu. Jeden z těchto článků byl doprovázen prosbou , aby čtenáři darovali peníze úřadu OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA).

Další "názor redakce" zvláště hodný pozornosti obviňuje sionismus, že může za všechny problémy Blízkého východu – včetně teokracie v Iránu, "džihádistického šílenství", "nenávisti k Západu", rozšiřující se propasti mezi Šiíty a Sunnity,"Erdoganova despotismu v Turecku" a "konec kurdského národa".

Navzdory mnoha žádostem organizace CAMERA, El País jenom výjimečně vydává opravy svých opakovaně faktických chyb a nedostatku historického kontextu. To indikuje, že to není jenom nějaké opomenutí, ale spíše účelová snaha pomluvit a de-legitimizovat židovský stát, jinými slovy antisemitismus.

El País není s touto praktikou ojedinělý, což je běžné ve španělsko-jazyčných médiích. Avšak poněvadž je to nejrozšířenější deník mezi španělsky mluvícími lidmi, s vydáním i pro Spojené státy – a poněvadž španělština je druhým nejrozšířenějším jazykem na světě – zavádějící zprávy, které plní denně jeho stránky jsou extrémně nebezpečné.

Příležitostné články prezentující vyváženější pohled či popisující izolovaný technologický úspěch Izraele v oboru nových firem a agrotechniky nemohou vyrovnat konstantní útoky proti židovskému státu, které mají dosah i daleko od španělských hranic. El País musí být zodpovědný.

Uzrál čas, aby členové amerického kongresu vyjádřili opět obavy z jeho antisemitské orientace a předali je současnému španělskému premiérovi Mariano Rajoy Brey.

Masha Gabriel je ředitelka časopisu pro Střední východ, španělských internetových stránek Výboru pro objektivitu na Středním východě referující pro Ameriku. (CAMERA).

Pro další podobné články navštivte českou verzi Gatestone institutu



Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: