EpShark

V Číně se šíří hanlivý výraz pro „bílé levicové“ západní elity

11. 4. 2018



Baizuo, hanlivý výraz v čínštině, který odkazuje na „levicové elity“ na Západě, se mezi čínskými uživateli internetu stává stále populárnějším, přičemž analytici tento jev připisují hněvu veřejnosti vůči tomu, co vnímají jako komplex nadřazenosti západních liberálních elit a jejich ideologické agendy proti Číně.

Čínští uživatelé internetu už dávno používají výraz baizuo, který doslova znamená „bílá levice“, aby zesměšnili liberální elity na Západě, ale stanice Fox News se tohoto tématu ujala teprve nedávno, poté, co si o něm přečetla článek napsaný Žang Čenčenem, doktorandem politické teorie a politologie.

Baizuo odkazuje na lidi, kteří se „starají jen o témata jako imigrace, menšiny, LGBT a životní prostředí“, kteří „nemají smysl pro skutečné problémy ve skutečném světě“, kteří obhajují jen mír a rovnost, aby „uspokojili vlastní pocity morální nadřazenosti“, a kteří jsou „posedlí politickou korektností“ až tak, že „tolerují zpátečnické islámské hodnoty v zájmu multikulturalismu“, píše se v Žangově článku zveřejněném 11. května 2017.

Výraz baizuo neodkazuje pouze na bílé liberální elity, protože i bývalý americký prezident Obama byl považován za obhájce ideologie baizuo. Podle Žanga, čínská veřejnost připomněla, že baizuo se poprvé objevilo proto, aby byla popsána německá kancléřka Angela Merkelová a její rozhodnutí přivítat více než jeden milion imigrantů z třetího světa do Evropy, což narušilo právo Číňanů zůstat v Evropě. Ostatní pojmy, jako „svaté matky“, byly rovněž vymyšlené na zesměšnění západních politiků, kteří vítají muslimské imigranty a pomáhají islamizovat Evropu.

Na stránce Zhihu, kde jsou otázky a odpovědi, dostala otázka „proč jsou dobře vzdělané západní elity považovány v Číně za ‚bílou levici‘?“ více než 400 odpovědí.

Jeden z uživatelů řekl, že baizuo jsou lidé, „kteří obhajují začlenění a antidiskriminaci, ale nedokáží tolerovat odlišné názory.“ Další uživatel na stránce Zhihu napsal, že názory baizuo jsou tak plytké, že mají tendenci zachovávat sociální rovnost tak, že přijímají ideologie, které jdou proti základní představě o rovnosti.

„Číňané nemají rádi tuto skupinu lidí, protože si myslí, že baizuo vždy dávají najevo pocit nadřazenosti a zastávají tvrdý postoj vůči Číně,“ řekl Žu Feng, profesor na Škole mezinárodních studií Pekingské univerzity.

Někteří lidé věří, že baizuo jsou falešní a pokrytečtí a kvůli nim se situace na Západě změní od špatné k horší, řekl Žang Jiwu, odborník na kulturu na Pekingské univerzitě.

Uživatelé internetu si myslí, že liberální elity na Západě neuvažují nad podmínkami v Číně, když mluví o problémech, jako jsou práva zvířat, práva žen a změny klimatu, řekl Žang.

Překlad: zet, protiprudu.org

Původní zdroj: Global Times

Článek vyšel na svobodny-svet.cz




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: