EpShark

ECB vytváří gigantickou bublinu

7. 9. 2014



Evropská centrální banka (ECB) snížila tenhle čtvrtek úrokové sazby na 0,05% (z 0,15%). Zároveň zvýšila záporní úrok na -0,2% (z -0,1%), pokud si banky uloží peníze u ECB. Dále oznámila program nákupu aktiv (např. dluhopisů) od bank ve výši 700 miliard eur.

Podle ECB tak banky dostanou peníze, které budou moci použít na nové půjčky. To by mělo stimulovat ekonomickou aktivitu, vytvářet pracovní místa a tak nakonec podpořit agregátní poptávku. Alespoň to si myslí guvernér ECB Mario Draghi. Bude to fungovat?

Jenom stěží. Tenhle stimul neřeší žádné dlouhodobé strukturální problémy EU, jako vysoké daně, přebujelý státní sektor, obrovskou byrokracii nebo nekonkurenceschopnost jižního křídla EU. Masivním vykupováním dluhopisů ale ECB vytváří obrovskou bublinu na dluhopisovém trhu.

Španělské desetileté dluhopisy nesou dnes výnos 2,16%, zatímco před rokem byl úrok 4,51%. V létě 2012 byli na úrovni 6,75%.

Výnosy na Italských dluhopisech taky poklesly z hodnoty 4,42% před rokem na 2,35%. Koncem roku 2011 byli na hodnotě 7,11%

Podobně výnosy na Portugalských dluhopisech jsou dnes na úrovni 3,15% oproti hodnotě 6,77% před rokem. Na začátku roku 2012 představovali výnosy ohromných 16,23%.

U Francie během jednoho roku klesly výnosy z 2,49% na 1,31%.

Přitom úroky na Amerických dluhopisech jsou 2,45%. Více než na dluhopisech Itálie, Francie nebo Španělska. Přitom ekonomická situace těchto krajin se vůbec nezlepšuje. Španělská nezaměstnanost je na úrovni 25%, Portugalská kolem 15%. Itálie je opět v recesi a taky má rekordní nezaměstnanost. Podobně je na tom Francie. Odkupováním vládního dluhu tak vytváří ECB umělou poptávku po vládních bondech. Bez této politiky by byli úroky mnohem výše, co by donutilo vlády ke skutečným škrtům ve svých výdajích a odradilo by je to od dalšího půjčování. Teď dochází k přesnému opaku. Přitom půjčky soukromému sektoru nadále klesají. Meziroční pokles činí 1,6%.

Jak vidíme, ECB tímhle krokem pouze přifukuje bublinu na dluhopisovém trhu, která dříve nebo později nevyhnutelně praskne.

Mike




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: