EpShark

Civilizační vyčerpání Evropy

26. 4. 2018





• Islám vyplňuje kulturní vakuum společnosti bez dětí, která věří - bláhově - ,že nemá žádné nepřátele.

• Ve Švédsku do roku 2050 bude téměř jeden ze tří obyvatel muslim.

• Zdá se, že hlavní proud evropského myšlení věří, že "zlo" pochází pouze z našich vlastních hříchů: rasismus, sexismus, elitismus, xenofobie, homofobie, vina heterosexuálního bílého západního muže - a nikdy z neevropských kultur. Evropa nyní nekonečně idealizuje všechny "ostatní", především migranty.

• Civilizační únava se zdá být důvodem, proč tyto země nepřijmou smysluplná opatření k potlačení džihádismu, jako je uzavření salafistických mešit nebo deportace radikálních imámů.

• Muslimští extrémisté chápou tuto výhodu: pokud se vyvarují dalšího obrovského masakru, jako je 9/11, budou moci pokračovat v ničení lidských životů a podkopávání Západu, aniž by ho probudili z jeho letargie.


Na prorocké konferenci, která se konala 7. května 1935 ve Vídni, filozof Edmund Husserl řekl: "Největším nebezpečím pro Evropu je únava". O osmdesát let později stejná únava a pasivita stále ovládá západoevropské společnosti.

Je to druh vyčerpání, který vidíme v klesajících porodnosti Evropanů, bujení veřejného dluhu , chaosu v ulicích a odmítnutí Evropy investovat prostředky do své bezpečnosti a vojenské síly. Minulý měsíc, v pařížském předměstí, byla okupována bazilika svatého Denise , kde jsou pohřbeni francouzští křesťanští králové 80 migranty a aktivisty demonstrujícími za větší migraci. Policie musela zasáhnout, aby uvolnila místo.

https://www.gatestoneinstitute.org/pics/3221.jpg

Na snímku: Francouzská policie vyvádí některé z 80 migrantů a aktivistů za vyšší migraci, kteří okupovali baziliku Saint Denis 18. března 2018. (Zdroj obrázku: Video screenshot, YouTube / Kenyan News & Politics)

Stephen Bullivant , profesor teologie a sociologie náboženství na St Mary's University v Londýně, nedávno zveřejnil zprávu "Evropští mladí dospělí a náboženství":

"Křesťanství jako standard, jako norma, je pryč, a pravděpodobně navždy pryč - nebo přinejmenším pro příštích 100 let," řekl Bullivant.

Podle Bullivanta mnoho mladých Evropanů "bude pokřtěno, ale pak už znovu nevkročí do kostela. Kulturní a náboženská identita se prostě nepředává od rodičů k dětem, prostě pomalu mizí ... A víme, že muslimská porodnost je vyšší než u domácí populace a že jsou mnohem víc oddaní svému náboženství."

Richard Dawkins , ateista a autor knihy The God Delusion , reagoval na zveřejnění této studie prostřednictvím tweetu ke svým milionům sledovatelům na Twitteru:

Než se budeme radovat ze smrti poměrně blahobytného křesťanského náboženství, nezapomeňme na hrozivý rým Hilaire Belloca:
"Vždy se obávejte, zda nepřijde něco horšího."

Dawkins je zřejmě znepokojen, že po zániku křesťanství v Evropě nedojde k ateistické utopii, ale ke vzestupu islámu.

To je hlavní pointa knihy Philippe Bénétona Morální nepořádek západu (" Le moré de l'Occident "): Islám plní kulturní vakuum společnosti bez dětí a která věří - bláhově -, že nemá žádné nepřátele.

Podle Rádia Švédsko je v důsledku demografických změn pokřtěno stále méně novorozenců v této zemi. Do roku 2050 bude téměř jeden ze tří obyvatel ve Švédsku muslimem , podle nedávné analýzy Pew Research Centre.

Zdá se, že hlavní proud evropského myšlení věří, že "zlo" pochází pouze z našich vlastních hříchů: rasismus, sexismus, elitismus, xenofobie, homofobie, vina heterosexuálního bílého západního muže - a nikdy z neevropských kultur. Evropa nyní nekonečně idealizuje všechny "ostatní", především migranty. Dědictví a odkaz západní civilizace se drolí kousek po kousku, až nic nezůstane. Naše hodnoty jsou zesměšňovány a náš instinkt k přežití je zablokován. Je to proces rozkladu, který se nám naše elity rozhodly zprostředkovat, jako by to bylo nevyhnutelné. Nyní Evropská unie čeká na příští příliv migrantů z Afriky .

Při svém hlavním projevu německá kancléřka Angela Merkelové v Bundestagu po nevídaně dlouhém a obtížném procesu utváření nové vlády zvolila smířlivý tón o přistěhovalectví a zároveň nabídla inkluzivní poselství o islámu. "Když žije s námi 4,5 milionů muslimů, jejich náboženství, islám se také stalo součástí Německa," řekla.

Nejsilnější politička v Evropě kapitulovala: zjevně zapomněla (opět) na rozdíl mezi občanskými právy jednotlivců, které muslimští občané požívají v Německu, a zdroji národní identity, na které se Evropa zakládá: humanistické a židovsko-křesťanské hodnoty. Toto uvědomění může být důvodem, proč před týdnem nový německý ministr vnitra Horst Seehofer řekl, že "Německo bylo formováno křesťanstvím" a ne islámem.

Evropská únava může být také viděna v generačním konfliktu, který je zakořeněný v alarmujícím růstu veřejného dluhu. V Itálii byli nedávno politické instituce otřeseny volbou dvou významných populistických stran. Jedná se o zemi s veřejným dluhem ve výši 40 000 eur na osobu a daňovým zatížením ve výši 43,3% HDP. Průměrný věk obyvatelstva je třetí nejvyšší na světě, spolu s jedním z nejnižších počtů narozených na světě, při jedné z nejnižších věkových kategorií pro odchod do důchodu v Evropě a nejvyšším poměrem výdajů na sociální zabezpečení k HDP v západním světě. To je také země, kde důchody představují jednu třetinu všech veřejných výdajů a kde procento důchodců v poměru k počtu pracovníků vzroste z dnešních 37% na 65% v roce 2040 (od tří pracovníků, kteří podporují jednoho důchodce dnes ke třem pracovníkům, kteří podporují dva důchodce).

Islámská výzva pro tuto unavenou a rozpadnutou společnost by mohla být rozhodující. Pouze evropská křesťanská populace je neplodná a stárnoucí. Muslimská populace je plodná a mladá. "Ve většině evropských zemí - včetně Anglie, Německa, Itálie a Ruska, křesťanské úmrtí překonaly počty narozených křesťanů vletech 2010 až 2015" , píše Wall Street Journal.

Teroristické útoky budou v Evropě pokračovat. V poslední době si v Trèbes , jižní Francii, džihádista vzal rukojmí v supermarketu a prohlašoval věrnost ISIS. Zdá se, že evropské společnosti se považují za tak silné a že jsou schopny absorbovat masovou imigraci a nic jim nebrání věřit, že se tihle lidé mohou asimilovat a že zvládnou teroristické činy, stejně jako zvládají smrtelné srážky automobilů nebo přírodní katastrofy. Civilizační únava se také zdá být důvodem, proč tyto země nepřijmou smysluplná opatření k porážce džihádismu, jako je uzavírání salafistických mešit nebo deportace radikálních imámů.

Muslimští extrémisté chápou tuto výhodu: pokud se vyvarují dalšího obrovského masakru, jako je 9/11, budou moci pokračovat v ničení lidských životů a podkopávání Západu, aniž by ho probudili z jeho letargie. Nejpravděpodobnějším scénářem je, že všechno bude pokračovat: vnitřní rozpolcení Evropy, dvě paralelní společnosti a ponižování západní kultury. Kousek po kousku se zdá, že evropská společnost se neodvratně hroutí.

Giulio Meotti, kulturní redaktor Il Foglio, je italský novinář a spisovatel.


Z anglického originálu přeložil Mike

Pro další podobné články navštivte českou verzi Gatestone institutu




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: