EpShark

Nová vláda se přizpůsobí socialistům a zdevastuje ekonomiku

12. 5. 2018



Vyjednávání mezi ANO a ČSSD nasvědčují tomu, že tyto strany půjdou společně do vlády a získají podporu komunistů. Zeptali jsme se našich influencerů, zda tato vláda může přinést politickou a ekonomickou stabilitu. A oslovení experti mají jasno.

Politolog Matěj Trávníček si myslí, že v současné situaci zvýší politickou stabilitu u nás vznik jakékoliv vlády. „ Dnes totiž máme vládu v demisi bez jasné většiny v Poslanecké sněmovně, nikdo neví, kdy a jaká vláda vznikne a jaký program bude prosazovat . A to politicky stabilní situace rozhodně není,“ uvádí Trávníček.

Jakým způsobem pak taková vláda bude fungovat, je ale podle něj ve hvězdách. „Spojení tří stran není hodně, takže z tohoto hlediska by nemusel být problém. Horší to je však z hlediska programu. Hnutí ANO už v minulosti opakovaně prokázalo vysokou míru flexibility, ale sladit představy komunistů o fungování státu a o zahraniční politice s postoji hnutí ANO, speciálně jeho liberálního křídla, nebude jednoduché. Podobně to pak platí i o případné spolupráci mezi hnutími ANO a SPD,“ dodává Trávníček.

Podle ekonoma a pedagoga VŠE Martina Slaného bude vláda zvyšovat regulace, a to při ekonomickém růstu. „Máme dobu mimořádné konjunktury. Tuto dobu můžeme využít dvojím způsobem — utrácet a zvyšovat regulace , nebo naopak využít dobrého ‚ekonomického počasí‘ k systémovým, deregulačním opatřením či ke snížení daňové zátěže . Tato předpokládaná středo-levá koalice se evidentně vydá prvním směrem,“ uvádí.

Slaný nevidí tak velké nebezpečí v KSČM, která ze svých ekonomických požadavků má sílu prosadit minimum a spíše se bude snažit inkorporovat do vládní politiky neekonomické body svého programu, ale o to větší nebezpečí podle něj pramení od sociální demokracie. „Očekávám, že přeci jen v daňové oblasti bude hnutí ANO brzdou, o to větší regulační invence vypuknou v nejrůznějších nedaňových opatřeních a v nepřímé regulaci, která bude ale neméně devastovat ekonomickou aktivitu, podotýká s tím, že je podle něj škoda, že nevznikne pravicová vláda. „ODS by kupříkladu mohla vyžadovat od ANO různé liberální ústupky anebo také zrušení EET,“ dodává.

Ekonomický komentátor Arsen Lazarevič to vidí podobně — podle něj se sníží ekonomická svoboda v zemi. „Sociální demokraté oznámili, že prosazují progresivní zdanění a zavedení sektorových daní . Progresivní zdanění může snížit motivaci těch nejbohatších platit daně v České republice a hrozí, že své daňové domicily přesunou do jiných zemí se stabilnějším daňovým a legislativním prostředím. Bankovní daň zase může vést ke zvyšování bankovních poplatků nebo úroků u úvěrů. V Maďarsku přitom tato daň selhala a varuje před ní Česká národní banka ,“ tvrdí.

Minulé působení ANO, ČSSD a lidovců bylo také podle něj doprovázeno neúměrným zvyšováním rozpočtových výdajů. „Při vysokém hospodářském růstu se vytvářely deficitní rozpočty, což s velkou pravděpodobností bude nadále pokračovat. Populisticky projídáme nové rozpočtové příjmy na úkor budoucích generací, zakončuje Lazarevič.

Martin Slaný 24. 4. 2018 na Zdroj.cz

Článek vyšel na svobodny-svet.cz




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: