EpShark

Co se bude dít na Ukrajině v roce 2015?

3. 1. 2015



V roce se 2014 mírové časy v Evropě skončili. Na Ukrajině vypukla válka. Válka mezi Ruskem a USA o to, pod koho sférou vlivu bude Ukrajina. USA se snaží už nejméně 10 let dostat Ukrajinu do NATO. Rusové jsou proti. Opakovaně deklarovali, že nechtějí okupovat východní Ukrajinu. Chtějí jenom garancie, že země zůstane vojensky neutrální. Spojené státy ale šli tvrdě za svým cílem a pomocí puče dosadili začátkem roku do čela Ukrajiny svoje poskoky (kteří chtějí zemi integrovat do NATO a EÚ). Samozřejmě pokud by obyvatelé Ukrajiny chtěli vstoupit do NATO (nebo EU), Rusko jim v tom nemá právo bránit. Na Ukrajině to tak ale není. Víc integrace s USA a EÚ si přeje jenom západ a střed země. Naopak východ a jih si to nepřeje ani trochu. Tohle geografické rozdělení je možné vidět na mapě, zobrazující podporu politiků v rozdílných částech Ukrajiny v prezidentských volbách v roce 2010.

image001

V oblastech na východě Ukrajiny, kde se dnes bojuje (takzvané Novorusko), měl Janukovič až 90-procentní podporu obyvatelstva. Vzhledem k tomu, že je obyvatelstvo země takhle rozdělené a vzhledem k tomu, že všechny mocnosti svorně tvrdí, že si nepřejí rozpad země na menší územní celky, jediným logickým řešením je neutralita. Rusko a EU s tím neměli problém. Mír a kompromis bylo možné dosáhnout. Pokud by na tom ale Američané měli zájem. Pokusili se o to Němci. Německá diplomacie měla už v první polovině roku 2014 připraven mírový plán pro urovnání ukrajinské krize. A společně s Ruskem – naléhalo na rokování a dohodu. Američané by se stáhli, Rusové by se stáhli a Ukrajině by se garantovala územní integrita s tím, že by zůstala vojensky neutrální, mimo NATO. Neprošlo to ale přes USA a ukrajinskou vládu, která místo příměří začala bombardovat východ Ukrajiny. V srpnu, když byl Obama na dovolené, navrhli evropští lídři v Berlíně na vysoké úrovni rokování mezi Ukrajinou, Ruskem, Německem a Francií. Bez USA. Šance na dohodu by byla vysoká – pokud by ji netorpédovali Spojené státy a jejich poskok Jaceňuk

Klíčovou událostí k eskalaci konfliktu byla návštěva amerického viceprezidenta Bidena v Kyjevě koncem dubna 2014, když ukrajinské vládě přislíbil finanční i vojenskou pomoc. Bez podpory Američanů by si ukrajinská vláda nikdy nedovolila poslat vojsko proti vlastním lidem. Stal se ale malý zázrak a koncem léta dokázali rebelové na východě (s materiální podporou Ruska) porazit vládní armádu, která byla donucena se domluvit s povstalci na dočasném příměří. Jak vypadá situace teď?

Koncem roku americký kongres autorizoval zákon, podle kterého můžou USA posílat na Ukrajinu smrtící vojenskou výzbroj. To se také děje. Ukrajinská armáda se připravuje na ofenzivu. Tentokrát bude její armáda početnější a lépe vyzbrojena. Nedávno schválila ukrajinská vláda rozpočet na rok 2015. Dá se shrnout takto: méně služeb pro občany, vyšší daně a mnohem víc výdajů pro armádu a bezpečnost. Dále vláda připravuje začátkem roku schválit další mobilizaci (už čtvrtou za posledních 12 měsíců). Je nutné si uvědomit, že cílem USA na Ukrajině bylo jednak dostat zemi do západní sféry vplyvu ale také oslabit Rusko a izolovat ho od Evropy, ideálně docílit změnu režimu v samotném Rusku. Ani jedno se zatím nepodařilo stoprocentně naplnit.

Ofenziva ukrajinské armády přináší pro USA v podstatě jenom výhody. Pokud vládní síly porazí separatisty (co je s posilami a novou výzbrojí dost pravděpodobné), východní Ukrajina se dostane pod kontrolu Kyjeva. Ten navíc bude pak moci celou akci zopakovat na Krymu. Dobytí Krymu a Novoruska by pak znamenal naprostý politický debakl a ostudu doma pro Vladimira Putina. Pak už Rusko nebude mít jinou možnost než intervenovat. Pro Rusko by bylo tedy výhodnější zastavit ukrajinskou armádu už v Novorusku. Intervence ruské armády by samozřejmě vedla k porážce ukrajinských sil. Ale z pohledu USA by to bylo taky dobře. Budou mít konečně svůj "důkaz", že Rusko představuje agresora a hrozbu. A země EU tak potřebují ochranu před tímto nebezpečím. Geopolitická pozice Ruska se ještě víc zhorší, přijdou další sankce a ještě větší izolace. Šance, že se vztahy mezi Ruskem a EU vrátí k normálu, klesne na nulu. Přesně jak Američané chtějí.

Obnovení ofenzivy přináší samé výhody také pro Ukrajinskou vládu. Ukrajinské hospodářství nečeká v následujících letech nic dobrého. Ekonomika Ukrajiny je na pokraji bankrotu. Drastické škrty budou muset následovat. Běžní obyvatelé Ukrajiny čekali od nového režimu méně korupce, konec rozkrádání a vyšší životní úroveň. Postupně si začínají uvědomovat, že nová vláda přináší stejnou korupci jako ta předchozí a k tomu válku, vyšší daně, vyšší inflaci a méně vládních služeb jak bonus. Postupný nárůst nespokojenosti vůči nové vládě je tak nevyhnutelný. Obnovení války je z pohledu nové vlády nejlepší řešení. Pokud zvítězí a dobije zpět ztracené území, její popularita v očích veřejnosti se zvýší, a nižší životní úroveň budou lidé vnímat jako nutnou oběť za toto vítězství. Pokud Ruská armáda intervenuje, pak bude možné všechny těžkosti svalit na Rusko.

Naopak nic nedělání a klid zbraní přináší z pohledu USA i ukrajinské vlády pouze samé nevýhody. Popularita kyjevské vlády bude neustále klesat a hrozba nových nepokojů a tentokrát "nefalšovaného" Majdanu namířeného proti současné vládě bude narůstat. Jak bude Evropské hospodářství strádat, v Evropě můžou narůstat tlaky na obnovení normálních vztahů s Ruskem. Například koncem roku 60 prominentních německých osobností (mezi nimi i bývalý kancléř Gerhard Schröder a bývalý prezident Roman Herzog) formulovali výzvu za obnovení normálních vztahů z Ruskem a deeskalaci konfliktu. To ale USA nechtějí. Případná vynucená ruská intervence na Ukrajině by tyto hlasy jednou a provždy umlčela.

Je tady vlastně jediná možnost, kdy by ofenziva vládních sil přinesla pro USA a ukrajinskou vládu strategický neúspěch. A to kdyby se podobně jak v roku 2014 podařilo rebelům z Novoruska ubránit bez přímé pomoci a intervence ruské armády. Kyjevská vláda by se v očích obyvatelů ukázala být jako totálně nekompetentní, nepokoje by narůstali. Narůstal by tlak z Evropy ale i ze samotné Ukrajiny vyřešit konflikt mírovým způsobem. Tahle možnost ale není příliš pravděpodobná.

V roku 2015 je teda možné očekávat masivní Ukrajinskou ofenzivu na Novorusko. Z pohledu USA a ukrajinské vlády se jedná o win-win situaci. Buď Ukrajinská armáda zvítězí, nebo Ruská armáda intervenuje a kyjevské vojsko porazí. V obou případech se bude jednat o strategický úspěch USA a další geopolitické oslabení Ruska. Obyčejným ukrajinským a novoruským lidem a vojákům válka žádný úspěch nepřinese, pouze chudobu a smrt. Ale na ty bohužel americká ani ukrajinská vláda nemyslí.

Mike




Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.
Vložit komentář: